ATTANASIO
Οικονομική - Κοινωνική - Πολιτική Ανάλυση & Σχόλια ...από εμάς κι' εσάς.Οι φίλοι του ATTANASIO βρίσκονται και συνεχίζουν εδώ !
Λίγα λόγια για εμένα
*οικονομικά και κοινωνικoπολιτικά άρθρα, από ομάδα φίλων.Εσάς τους ίδιους !
(διαβάστε περισσότερα)
2008 - 2015, νέες διαπραγματεύσεις
Σύνδεσμοι


30 αναγνώστες
Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015
14:05

Η ΕΚΤ - Μάριο Ντράγκι από σήμερα και κάθε μήνα θα τυπώνει ευρώπουλα φρέσκα - 60 δις /μήνα- για να αγοράσει κρατικά χρέη.

Εμείς δε γίνεται να συμμετάσχουμε.

Δε θέλαμε πρόγραμμα, αλλά μόνο το χρήμα.

Τώρα θα πληρώσουμε Πασχαλιάτικα την Εκτακτη εισφορά - με κούρεμα των καταθέσεων - όπως λέιει ο Γιάνης Βαρού.Βλέπεις δε γίνεται να ξανα-βάλουν πάλι τον Φόρο στα ακίνητα διότι 1)θα αργήσουν να εισπράξουν και 2) η ΝΔ έχασε τις εκλογές από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.
-Οπως πάντα και τώρα θα πληρώσουν τα ίδια κορόιδα.
Ξέραμε προεκλογικά ότι θα επιβάλουν την ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ στις ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ,και θα σκίσει ξανά εμάς τους φορολογούμενους.Το έχω πεί ότι καλύτερα να κούρευαν από την αρχή τις καταθέσεις των Ελλήνων όπως στη ΚΥΠΡΟ (συνέφερε καλύτερα και στην Ελλάδα).

Ο Γιάνης Βαρού όταν μίλησε για την "εισφορά" το εννοούσε.

Ο Γιάνης είναι ευθύς τύπος και δεν μασάει σα τους πολιτικάντηδες τα λόγια του.Αλλωστε δεν έχει ενταχθεί ποτέ πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ.Ο άνθρωπος είναι καθηγητής με διεθνή αναγνώριση.
Τι...δεν καταλαβαίνεις τώρα.?

Πάντως το χρήμα βρίσκεται στα υπόγεια-σεντούκια-θυρίδες-στα στρώματα και κυρίως στις PREPAID CARDS που δεν τις βρίσκουν με τίποτα (τις φορτώνεις μέχρι 10.000€ και μένεις ήσυχος).

Να σκεφτείς πως υπάρχει κόσμος που έχει βγάλει 3-4 Prepaid σε καθεμία από τις 5 υπάρχουσες ελλην τράπεζες !
Το Πάσχα θα γυρίζουμε όλοι κουρεμένοι ... σαν τ' αρνιά .

Καλή Ανάσταση !

Καλού-κακού πάρτε κανένα φτηνό αρνί από τώρα.

Δες το , http://attanasio-capitalblogs.blogspot.gr

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
281 αναγνώστες
Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015
11:07


BULLETIN    ATTANASIO                                      (Article, BK-280215K)

.
1. Ξέμειναν οι τράπεζες από €.Βλέπεις άλλο πράγμα η επάρκεια κεφαλαίων και άλλο η ρευστότητα τραπεζών.Πρέπει να γυρίσουν οπωσδήποτε οι καταθέσεις (26 δισ)στις τράπεζες,αλλά πρώτα αυτές δε γίνεται να προσφέρουν επιτόκια προθεσμιακών κτθ 1,45%.Πολλοί ακόμη διατηρούν φόβο και χρήματα στο σεντούκι και τις θυρίδες.Πολλοί έκαναν Prepaid cards και τις τροφοδότησαν με 10χίλιαρα για να αποφύγουν τυχόν κούρεμα.
2.Η αβεβαιότητα λένε είναι χειρότερη από την απογοήτευση.Γι αυτό σήμερα το ΧΑ παραμένει κάτω από τις 900 μονάδες (μεγάλες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών).Το Φεβρουάριο το ΧΑ παρουσίασε κέρδη 22%.
Τα ελλην ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού παρουσιάζουν ρεκόρ απόδοσης 8%.
3.Από 1 Μάρτη ο Μάριο (ΕΚΤ) ξεκινά το τύπωμα €.Τυπώνει φρέσκο χρήμα για να επιταχύνει την Ανάπτυξη μόνο των χωρών της Ευρωζώνης.
Το τύπωμα χρήματος θα είναι 60 δισ/μήνα, φρέσκο νέο χρήμα (από το 2009 γράφαμε ότι η ΕΚΤ πρέπει να τυπώσει χρήμα, όπως ακριβώς έκανε η Κεντρική τράπεζα της Αμερικής.Εμείς ως συνήθως καθυστερημένοι).Θα αγορασθούν βασικά Κρατικά ομόλογα και κάποια εταιρικά ομόλογα).
4.Βούλιαξαν τα ελλην νοικοκυριά.
Από το 2008-2013 το πραγματικό εισόδημα των ελλήνων μειώθηκε κατά 35,5 δις.Βλέπεις όλες οι αποτεμιεύσεις που υπήρχαν γίναν φόροι και λογαριασμοί (δόσεις κλπ).Τέρμα το κομπόδεμα τα γερόντια, τώρα ταίζουν τα παιδιά και εγκόνια.
5.Στον αέρα βρίσκονται οι σχεδιασμοί Τσίπρα,λόγω της "μαύρης τρύπας" που κληρονόμησε.Μεγάλο to χρηματοδοτικό κενό από τον Αντώνη.Παραλύει η οικονομία, κίνδυνος Πιστωτικού γεγονότος (λεφτά στα σεντούκια - θυρίδες και prepaid cards  με μειωμένο αισθητά κίνδυνο λόγω VISA-Mastercard.Βάλε κανένα χιλιάρικο νάχουμε...

Για "έκτακτο φόρο στους έχοντες" -  άν χρειασθεί ...  μιλά ο Γιάνης Βαρού. Ετοιμάστε τα πατελόνια !
6.Η ποινή για το ξέπλυμα βρώμικου αφορολόγητου χρήματος τρέχει από 10-20 χρόνια, κανονίστε για κελιά θερμαινόμενα !
Καταθέσεις 120 δις (το 67% του ΑΕΠ) που βρίσκονται στο εξωτερικό και  πρέπει να δηλωθούν και να νομιμοποιηθούν, όπως επίσης και τα χρήματα στο σεντούκι και θυρίδες στην ελλάδα.Πάλι η prepaid card σε σώζει (βάζεις μέχρι 10.000€). 
7.Η βιομηχανοποιημένη Γερμανία το 1990 προσάρμοσε τις αμοιβές στη " πραγματική οικονομία και παραγωγικότητα" και όχι στη "προσδοκώμενη". Αυτό δυστυχως σημαίνει για την Ελλάδα πως θα μειωθούν μισθοί & συντάξεις ο κόσμος να χαλάσει !

-Bulletin Attanasio

.
.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
161 αναγνώστες
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015
21:31

«Τεράστια η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας - Ακόμη κι αν είναι ακριβό το τίμημα, αξίζει να πληρωθεί στην Αθήνα»

Την μεγάλη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, αναλύουν οι Financial Times στο τελευταίο τους άρθρο. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η χώρα είναι παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και γι' αυτό οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να κάνουν λάθος και οι πολιτικοί δεν πρέπει να τυφλωθούν.

Αναλυτικά το άρθρο των FT:


Οταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται στην Ελλάδα, μιλούν την διάλεκτο των οικονομικών, ανεξάρτητα από την μητρική τους γλώσσα. Είμαι οικονομικός αναλυτής και την γνωρίζω καλά αυτή τη διάλεκτο. Πιστεύω όμως ότι οι πολιτικοί της ηπείρου έχουν διαλέξει λάθος κοινή γλώσσα. Η γεωπολιτική, πολύ περισσότερο από την οικονομία, είναι το κύριο ζήτημα. Το κόστος του σφάλματος θα είναι μη μετρήσιμο. 

Να θυμηθούμε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, το 2013, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν για συμφωνία εμπορικής ενοποίησης με την Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διπλωμάτες γνώριζαν τις γεωπολιτικές παραμέτρους αυτής της προσπάθειας. Πράγματι, η συμμετοχή της Ουκρανίας στην Ε. Ε. είχε τεθεί από πολλούς ως μακροπρόθεσμος στόχος. Αλλά οι Βρυξέλλες, απορροφημένες με τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για το άνοιγμα των αγορών, ίσως απέσπασαν το βλέμμα από την στρατηγική κατάσταση.

Ακόμη κι αν είναι υψηλό το τίμημα για την ασφαλή διατήρηση των Αθηνών εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης και ασφάλειας, αξίζει να πληρωθεί

Διπλωματία
Οι ρωσικές αντιδράσεις στην Ουκρανία πάντα ήταν δύσκολο να προβλεφθούν. Αλλά το πρίσμα της οικονομίας ήταν λάθος επιλογή και οδήγησε τους διπλωμάτες σε λάθος διαδρομή. Αυτό είναι ένα σφάλμα που η Ευρώπη δεν αντέχει να επαναλάβει στην Ελλάδα. 

Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν τις απαιτήσεις της Αθήνας για ένα δάνειο που θα συντηρήσει την χώρα μέχρι τον Ιούνιο, δίνοντας χρόνο για διαπραγμάτευση μιας μόνιμης λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Τα ποσά που εμπλέκονται είναι μεγάλα, και οι ελληνικές απαιτήσεις εγείρουν ερωτηματικά για το νομισματικό και μακροοικονομικό πλαίσιο όλης της οικονομίας της ευρωζώνης. 
Δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις. Αυτά τα θέματα όμως, όσο σημαντικά κι είναι, δεν πρέπει να τυφλώνουν τους πολιτικούς όσον αφορά την τεράστια γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. 
Πρόκειται για μια χώρα που ενώνει τον βορρά με τον νότο, και την ανατολή με την δύση, όπως καμία άλλη. Αποτελεί το νότιο άκρο του ΝΑΤΟ και η σχέση που απολαμβάνει με Ρωσία, Ιράν, Κίνα και άλλους είναι μοναδική εντός της συμμαχίας. Ακόμη κι αν είναι υψηλό το τίμημα για την ασφαλή διατήρηση των Αθηνών εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης και ασφάλειας, αξίζει να πληρωθεί. 
Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση ενός μεγάλου και ασταθούς τμήματος των εξωτερικών συνόρων της Ε. Ε. Κι αυτός ο ρόλος θα γίνει ακόμη σημαντικότερος, με τις συγκρούσεις που μαίνονται στην βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Το ΝΑΤΟ


Η στρατηγική σημασία της χώρας ως πυλώνα της Ευρώπης έχει αυξηθεί κι ας έχει συρρικνωθεί η οικονομία της κατά το ένα τέταρτο. Είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους προς το ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες (και γι' αυτό το λόγο, συμπτωματικά, είναι από τους σημαντικότερους πελάτες των γερμανικών και γαλλικών κατασκευαστών όπλων). 
Οι πολιτικοί της υπόλοιπης Ευρώπης είναι κατανοητό να ανησυχούν που θα υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι πολίτες τους να πληρώσουν για τις παλαιές δημοσιονομικές ατασθαλίες της Ελλάδας. Αλλά πρέπει να θυμούνται επίσης ότι η χώρα δεν αμείβεται επαρκώς για την πολύτιμη συμβολή της στην κοινή άμυνα της Ευρώπης. 
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα ταρακουνήσουν εκείνους τους Ευρωπαίους που κάποτε θεωρούσαν δεδομένο ότι οι μεταπολεμικές εδαφικές τακτοποιήσεις θα γίνουν σεβαστές από όλους τους γείτονες. Στην παρατεταμένη, όπως φαίνεται, αντιπαράθεση της δύσης με την Ρωσία, τα γεωστρατηγικά δεδομένα που κατέχει η Ελλάδα είναι αναντικατάστατα.

Γεωπολιτική υποταγή

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν να μιλούν για την οικονομική θέση της Ελλάδας λες και έχουν εξασφαλίσει την πλήρη γεωπολιτική υποταγή της. Τα γεγονότα μπορεί να τους επιβεβαιώσουν. Αλλά είναι επικίνδυνο στοίχημα. Θα είναι τραγωδία να βάλουν αυτό το στοίχημα στην τύχη, επειδή θα κάνουν στενόμυαλη ανάλυση της κατάστασης. 
Αν το παιχνίδι επιβολής που εκτυλίσσεται ανάμεσα στην Αθήνα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταλήξει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από μερικά απλήρωτα δάνεια και οικονομική πίεση. 
Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, έχει πει ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη.

Μετάφραση από Euro2day -

.

Σχετικές μετοχές:
ΑΘΗΝΑ
Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
113 αναγνώστες
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015
15:54

Αναγκαία η επιμονή της κυβέρνησης στο «Οχι» που είπε

Οσο η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται, η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται στο πλευρό της. Κι όχι μόνο οι Ελληνες. Η άρνησή της να υποταχθεί στους Γερμανούς έχει προκαλέσει τεράστια εντύπωση και γέννησε ελπίδες σε πολλούς λαούς της Ευρώπης ότι μπορεί τελικά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πολιτική της ευρωλιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον υπόλογος για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του μόνο απέναντι στους Ελληνες που τον εξέλεξαν για το υπέρτατο πολιτικό αξίωμα, αλλά και σε όλους εκείνους τους Ευρωπαίους που η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι τώρα αλλάζει ή επηρεάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς και στη δική τους χώρα.

Είτε το θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα είτε όχι, η αντίστασή της στην ευρωλιτότητα υπονομεύει τη στρατηγική της Γερμανίας για επέκταση και εδραίωση της ηγεμονίας της στην Ευρώπη.

Υπ' αυτό το πρίσμα πρέπει να εξηγηθούν οι λυσσώδεις αντιδράσεις των Γερμανών σε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση. Θέλουν πρώτα να εξευτελίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, να την κάνουν να γελοιοποιηθεί απαρνούμενη τις προεκλογικές υποσχέσεις της και μόνο τότε να την υπονομεύσουν και να την ανατρέψουν. Θέλουν να την εξαφανίσουν για να μην αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες! Συμμάχους δεν έχει η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωζώνη.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι υποτιθέμενοι κεντροαριστεροί σύμμαχοι τύπου Ολάντ της Γαλλίας ή Ρέντσι της Ιταλίας αποδεικνύονται ψοφοδεείς, ανειλικρινείς και καιροσκόποι που υποχωρούν πανικόβλητοι στην ελάχιστη φραστική γερμανική πίεση!

Μόνο στην πλειοψηφία πλέον των Ελλήνων και σε τμήματα κάποιων ευρωπαϊκών λαών -κάθε άλλο παρά ασήμαντα, σημειωτέον- μπορεί να υπολογίζει ο πρωθυπουργός ότι τον στηρίζουν όσο αντιστέκεται στους Γερμανούς. Εχει τεράστια σημασία, λοιπόν, η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στο «Οχι» που είπε στο Βερολίνο αναφορικά με την απαίτησή του να δεχτεί επέκταση του μνημονίου.

Αν υποχωρήσει άτακτα και αποδεχτεί κάτι τέτοιο, κινδυνεύει να χάσει τον λαό, τον μοναδικό σύμμαχο που έχει και να απομείνει η κυβέρνηση στα νύχια των Γερμανών.

Πλανάται η κυβέρνηση, αν νομίζει ότι θα της επιτρέψει η καγκελαρία να δώσει 13η σύνταξη ή να κάνει τον κατώτατο μισθό 751 ευρώ ή να δώσει αφορολόγητο 12. 000 ευρώ για κάθε Ελληνα, να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ κ. λπ.

Μονομερώς, αποκλειστικά μονομερώς μπορεί να νομοθετήσει μέτρα ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων! Τους Γερμανούς καθόλου δεν τους νοιάζει το ζήτημα του χρέους, το «κούρεμα» του οποίου άλλωστε ούτε καν ως θέμα συζήτησης δεν το έχει θέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα συναντούσε την κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου.

Η καγκελαρία δεν θέλει να υπάρξει κανένα φιλολαϊκό μέτρο σε καμία χώρα της Ευρωζώνης!

Την οικονομική πτώση ή και την καταβαράθρωση, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης και απαιτεί καμία χώρα να μη διαταράσσει την πολιτική της αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολύ σταθερός στα όσα είπε, υποσχόμενος ταυτόχρονα την άμεση νομοθέτηση αποκατάστασης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία κ. λπ. ), ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας, νομοθέτησης των 100 δόσεων στα Ταμεία.

Μας ανησυχεί κάπως το γεγονός ότι ξένα μέσα ισχυρίζονται πως βρίσκεται επί θύραις το κλείσιμο συμφωνίας σήμερα. Βάσει των όσων είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα επέκτασης του μνημονίου και κατόπιν να γίνει η συνεδρίαση! Αυτό ήταν το τελεσίγραφο των Γερμανών προς την Ελλάδα, με το οποίο συντάχθηκαν τελικά και οι 18 υπουργοί Οικονομικών των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Γνωρίζουμε τις απίστευτες ικανότητες επιλογής λέξεων στους κύκλους της ΕΕ. Διαπιστώσαμε ότι πλέον ούτε ο Σόιμπλε δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις «μνημόνιο» και «τρόικα», αλλά επιμένει ανυποχώρητα στην ουσία των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχαν υπογράψει ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος. Περιμένουμε έτσι να δούμε μήπως μας περιμένει στη γωνία κάποια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία ειλικρινά απευχόμαστε.-

- Γιωργος Δελαστίκ  -

-Ethnos.gr

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
128 αναγνώστες
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015
19:06

 

FT: Να μην υποχωρήσει η Ελλάδα στο Eurogroup -

Οι εναλλακτικές επιλογές και ο ρόλος της Χρυσής Αυγής

 

FT: Να μην υποχωρήσει η Ελλάδα στο Eurogroup - Οι εναλλακτικές επιλογές και ο ρόλος της Χρυσής Αυγής

O στόχος των πλεονασμάτων είναι αδιανόητος για χώρες με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Ελλάδα 

Ψυχραιμία συνιστά στον Γιάνη Βαρουφάκη τον έλληνα υπουργό Οικονομικών,  ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Münchau, ο οποίος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της και να ταχθεί ενάντια στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, του μνημονίου. 
Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα αντιμετωπίσει «πολική ψυχρότητα» στην συνεδρίαση του Eurogroup από τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη.
Πρόκειται για τον απεσταλμένο της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης με δημοκρατική εντολή για αντίσταση στο άκρως δυσλειτουργικό καθεστώς του μνημονίου, το οποίο έχει αποδειχθεί «οικονομικά αστοιχείωτο» και «πολιτικά μη βιώσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βρετανός αρθρογράφος.
Εάν θέλει η Ευρωζώνη να επιβιώσει με τις σημερινές γεωγραφικές της διαστάσεις, αυτό το καθεστώς θα πρέπει να εγκαταλειφτεί.
Φυσικά, η εναντίωση της Ελλάδας στις ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβει σοβαρό ρίσκο.
Οι επιπτώσεις από μια αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας είναι πλήρως κατανοητές:
η Ελλάδα ρισκάρει μια οικονομική κατάρρευση και μαζί με αυτή, και μια αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη.
Το θέμα που βρίσκεται σήμερα επί τάπητος είναι η χορήγηση νέου δανείου στην Αθήνα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους μήνες.
Στην ουσία, το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα αλλά το περιτύλιγμα, εξηγεί ο αρθρογράφος των FT.
Οι Έλληνες θέλουν ένα πρόγραμμα-γέφυρα με την έμμεση παραδοχή ότι τα προηγούμενα προγράμματα έχουν αποτύχει, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν τη λιτότητα για ιδεολογικούς λόγους.
Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;
Θα πρέπει να μείνει ανυποχώρητη στη θέση της και να μην δεχθεί παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, απαντά ο Münchau, εξηγώντας ότι ο στόχος των πλεονασμάτων που προβλέπει το μνημόνιο είναι αδιανόητος για χώρες με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα με τον Wolfgang Münchau οι Έλληνες θέλουν ένα απλό δάνειο γέφυρα σε συνδυασμό με την αυτονόητη παραδοχή ότι τα προηγούμενα προγράμματα στήριξης έχουν αποτύχει. 
Άλλοι διαφωνούν.
Οι Γερμανοί υποστηρίζουν το πρόγραμμα λιτότητας για ιδεολογικούς λόγους.
Οι Πορτογάλοι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουν υιοθετήσει όλα τα προγράμματα λιτότητας.
Και οι Λιθουανοί λένε: είμαστε ακόμη φτωχότεροι από ό, τι είναι οι έλληνες Γιατί θα πρέπει να τους βοηθήσουμε;
Λοιπόν, τι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει;
Θα πρέπει να επιμείνει στην θέση της να μην δεχθεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης.
Με τον τρόπο αυτό δεν θα δεσμεύεται από την αυτοκαταστροφική πολιτική όπως π.χ. να πετύχει 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα.
Για μια χώρα με τεράστια ανεργία, ένας τέτοιος στόχος είναι παραλογισμός.
Θα ήταν, το καλύτερα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο Β Αυτό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη την τυπική έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη, η οποία θα ήταν επικίνδυνη  επιλογή.
Υπάρχουν ευφυέστερες επιλογές.
Η πιο συνετή είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος - όχι απαραίτητα χαρτονόμισμα -  περισσότερο θα λειτουργεί σαν ένα χρεόγραφο που εκδίδεται από την κυβέρνηση και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένους σκοπούς.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έόπως ο Robert Parenteau, οικονομολόγος των ΗΠΑ, πρότεινε αυτό που αποκάλεσε φόρος αναμονής που συνδέονται με την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Υπάρχουν τέτοια μέσα στις ΗΠΑ σε κρατικό επίπεδο.
Ενεργούν ως πίστωση φόρου που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να διαθέτουν δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρις ότου ανακάμψει η οικονομία.
Με ένα τέτοιο μέσοη Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την λιτότητα χωρίς να εγκαταλείψει το ευρώ.
Ο John Cochrane, ένας συντηρητικός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, προτείνει  η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει  ηλεκτρονικό χρήμα, όχι κατ 'ανάγκην σε μετρητά που θα χρησιμοποιείται για να πληρωθούν συντάξεις και άλλες πληρωμές.
Τα IOUs όπως ονομάζονται θα εκπληρώνουν  μία από τις βασικές λειτουργίες του χρήματος θα αποτελούν  μέσο ανταλλαγής.
Θα μπορούν με αυτό το χρήμα να αγοράζουν τρόφιμα ή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η πιο επικίνδυνη εναλλακτική λύση θα ήταν το Grexit.
Αυτή είναι μια επιλογή που η  Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και....διασπαστική.
Το Grexit θα είναι δυνητικά πιο επικίνδυνο για την ίδια την ευρωζώνη γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες.
Πάντως το Grexit θα εξακολουθεί να είναι προτιμότερο από το status quo.
Το χειρότερο σενάριο θα ήταν για την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ήττα.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει...τότε πολιτικό θα φθαρεί και η Χρυσή Αυγή θα ακολουθήσει, οι πολίτες θα στραφούν στην Χρυσή Αυγή. 
Κατά την άποψη μου είναι προτιμότερο για την ευρωζώνη να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών και να προχωρήσει σε νέες πολιτικές.
Εάν όλα αυτά αποτύχουν τότε για την Ελλάδα η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια ημιέξοδος από το ευρώ με παράλληλο νόμισμα και με χρεοκοπία Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους, τη Δευτέρα οι έλληνες.

F.T.

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 25123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
οικονομικά - κοινωνικά - πολιτικά άρθρα και σχόλια
για την Ελληνική πραγματικότητα (μετά τη παγκοσμιοποίηση και με τη Νέα Τάξη πραγμάτων).
**ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
**ΔΕΝ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΜΕ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ
ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ρε γαμώτο !
**ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
** "Η πολιτική παληά διέφθειρε -όσο μπόρεσε περισσότερο- την ελληνική κοινωνία και σήμερα με τη σειρά της η κοινωνία διαφθείρει τη πολιτική".Ανάξιοι εθνοπατέρες, μαύρο πολιτικό χρήμα, δικαστές προσκυνημένοι, αδικία στη καθημερινότητα, γρηγορόσημα από το νοσοκομείο ως τη πoλεοδομία, δημοσιογράφοι – ΜΜΕ δέσμιοι ης διαπλοκής, καρτέλ παντού. Ανευθυνότητα παντού! Οι πολίτες τα ρίχνουν στους πολιτικούς, οι πολιτικοί στους πολίτες. Ετσι ζούμε τα τελευταία 35 χρόνια ζωής της «Δημοκρατίας» στην Ελλάδα. Είμαστε 29 χρόνια μέσα στην Ευρωπαική Ενωση. Ξεχνάμε όμως ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα και κάποτε έδωσε τα φώτα της σε ολόκληρο το κόσμο.
Η Ελλάδα σαν κράτος, ζεί και εξυπηρετείται από το παρα-κράτος, τη παρά-οικονομία, τη παρα-παιδεία, τη παρα-αστυνομία, τη παρα-εργασία, τις παρα-τράπεζες, τη παρα-δημοσιογραφία, το παρα-συνδικαλισμό, τις παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις, τις παρα-τάξεις, τη παρα-κοινωνία, τη παρα-ιστορία της.
Γίναμε παρα-πολίτες στη χώρα Μας.
Ηλθε και η "τρόικα"για να μας βάλει σε...μιά παρα-σειρά.Τα κουρέματα του χρέους μας ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2011, προχώρησαν τον Οκτώβριο 2011 και ... θα συνεχισθούν διότι "ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ".Το σίγουρο πάντως είναι ότι δε γνωρίζουμε πόσοι από εμάς... θα αντέξουμε μέχρι το 2020.Η κοινωνία των 2/3 καταστράφηκε.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
2/360 δις / μήνα θα τυπώνει ο Μάριο, αλλά όχι για την Ελλάδα (δε θέλαμε πρόγραμμα,αλλά μόνο το χρήμα)