ATTANASIO
Οικονομική - Κοινωνική - Πολιτική Ανάλυση & Σχόλια ...από εμάς κι' εσάς.Οι φίλοι του ATTANASIO βρίσκονται και συνεχίζουν εδώ !
Λίγα λόγια για εμένα
*οικονομικά και κοινωνικoπολιτικά άρθρα, από ομάδα φίλων.Εσάς τους ίδιους !
(διαβάστε περισσότερα)
2008 - 2015, νέες διαπραγματεύσεις
Σύνδεσμοι


218 αναγνώστες
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015
06:43

 

BULLETIN    

Ολοι έχουν πλέον πεισθεί ότι το σήμερα είναι πλέον χειρότερο από το χτές και το αύριο προοιωνίζεται χειρότερο από το σήμερα για τη χώρα μας.
Η κοινωνία μας είχε αγκαλιάσει τη προεκλογική υπόσχεση του Αλέξη ότι θα αναδιαπραγματευτεί τις επαχθείς πτυχές της οικονομικής πολιτικής , ώστε να μήν οδηγούνται μαζικά στη φτώχεια συνάνθρωποί μας.
Η χώρα μας είναι εδώ και 6 χρόνια πτωχευμένη, δυστυχώς πνευματικές δυνάμεις ρωμαλέες δεν διαθέτει , ο λαός είναι σχεδόν καταρρακωμένος και οι πολιτισμικές μας ρίζες χάνονται μέσα στη σύγχρονη οικονομική-πολιτική και κοινωνική κατάρρευση.
Η «αναγκαία υποταγή» στις συνταγές Βερολίνου-Βρυξελλών και ΔΝΤ σηματοδοτεί το τέλος της κοινωνίας με τη συνεχόμενη παραγωγή ανεργίας-εξαθλίωσης ή βίαιης προλεταριοποίησης των παραδοσιακά αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων.Η μεσαία τάξη εξαφανίζεται, άλλωστε αυτό ήταν και παραμένει το βασικό σχέδιο των δανειτών μας.
Για τους περισσότερους το μέλλον προβάλλει αβέβαιο και μουγκό, ζοφερό θα μπορούσα να πώ.
Υπάρχει ολόκληρη εκστρατεία πιθαναγκασμού της κοινής γνώμης πως δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, παγιδεύονται τα αισθήματα της κοινωνίας και του λαού.
Ποιός θα μας σώσει ?
Η Αριστερά της παγκοσμιοποίησης , της άλωσης του εθνικού μας ιστού με τη παραποίηση των βιβλίων της ιστορίας ?
Η Αριστερά που προετοίμασε την έλευση του Γιωργάκη Παπανδρέου και του ΔΝΤ με τα Δεκεμβριανά του 2008 ?
Μήπως θα μας σώσουν τα παιδιά του κοματικού σωλήνα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αφού
υπηρέτησαν πιστά το σύστημα τόσα χρόνια από τα βουλευτικά έδρανα και τις υπουργικές καρέκλες, τώρα το παίζουν «επαναστάτες» και «αντισυστημικοί» ?
Αραγε «γιατί» τα πρόσωπα, τα κόμματα,το πολιτικό σύστημα, οι γνωστοί επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, θα καταφέρουν «κάτι καλύτερο στο μέλλον» ?
Μήπως άραγε επειδή μας το επιβάλλουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η ΕΕ ?
Βέβαια ΟΧΙ.
Το προσφυγικό αφότου έγινε γερμανο-ευρωπαικό ζήτημα, εξελίχτηκε αρνητικά για τα δικά μας συμφέροντα στα ελληνοτουρκικά προβλήματα και παραμονεύουν πρόσθετοι κίνδυνοι στο Αιγαίο.
Βερολίνο-Βρυξέλλες μεθόδευσαν ως χώρα κλειδί τη Τουρκία για τον έλεγχο των προσφύγων προς την Ευρώπη.Η Μέρκελ ικανοποιεί τα περισσότερα αιτήματα της Τουρκίας , τη μετάθεση των ευθυνών τους για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.Δηλαδή να σωθούν αυτοί σε βάρος της καταχρεωμένης μικρής Ελλάδας.
Υπουλη αποδείχτηκε ήταν η απαίτηση της Μέρκελ για τη τριμερή αντιμετώπηση Βερολίνου-Αγκυρας-Αθήνας του εφιαλτικού ζητήματος της μοίρας των προσφύγων.
Κυβέρνηση ανίκανη και αξιωματική αντιπολίτευση αδύναμη κινούμενη στα όρια της παρακμής.
Μήπως στρώνουν το δρόμο της Χρυσής αυγής?
Ολο αυτό το καιρό παρακολουθούμε τις διαδικασίες στη ΝΔ στη προσπάθεια να βρούν ένα νέο Αρχηγό!
Οχι απλώς δε μπόρεσαν να αρθρώσουν κάποιο ενδιαφέροντα πολιτικό λόγο απέναντι στα ακροατήριά τους, αλλά κατάφεραν το αντίθετο, να προκαλέσουν βαθιά χασμουρητά,απελπισία και πλήξη στη βάση της ΝΔ.
Αποσπασματικές προσεγγίσεις και ατελείς φράσεις για τα εθνικά μας προβλήματα, κλισέ για τον Τσίπρα και το δράκο της Αριστεράς, πυκνή πολιτικο-ιδεολογική ομίχλη .
Γενικά δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν στο ελληνικό κοινό ποιός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επανέλθει η ΝΔ στην εξουσία για τη παραγωγή κάποιου συγκεκριμένου έργου, διαφορετικού και ορθότερου από αυτό που ήδη εκτελεί το 2015 η «μεταλλαγμένη Αριστερά» του κ. Τσίπρα (ο Τσίπρας πολιτικά ακολουθεί τα βήματα του Berlinguer, τον «ιστορικό συμβιβασμό»).
Δεν εμφανίστηκαν σχέδια-νέες σύγχρονες πολιτικές μεγάλης κλίμακας από εκείνους που ερίζουν για την αρχηγία της κεντρο-δεξιάς ΝΔ.
Οι 4 υποψήφιοι δημιούργησαν στους κόλπους της ΝΔ ένα βαρύ κλίμα που μόνο εσωτερική ενότητα και κοινή προσπάθεια για συντεταγμένη πορεία προς το 2016 δεν υπόσχεται.
Ετσι παρατηρήσαμε πως οι 4 γαλάζιοι ρήτορες μίλησαν επί εβδομάδες καρφωμένοι σε έναν άλλο «χωρο-χρόνο».
Από αύριο, λοιπόν ξεκινά η νέα περιπέτεια της ΝΔ με τις δικές της συνιστώσες και η ανατολή δεν έρχεται.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις «ανεξέλεγκτες συμφωνίες» των 384€ .?
ΟΧΙ βέβαια !
Μήπως τελικά έχω δίκηο, πως ο Τσίπρας πάει για τον Ιστορικό συμβιβασμό..?
Βλέπε το Berlinguer (Italia).

.
ΥΓ.Τελικά δεν έγιναν οι εκλογές στη ΝΔ .Ολα ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.-
BULLETIN

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
6939 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Μαΐου 2015
08:50

 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Του Θανάση Λουκόπουλου *

Στο σημείο που έχουν βρεθεί οι άκρως προβληματικές όσο και επαμφοτερίζουσες καταστάσεις της τρέχουσας περιόδου, δεν υπάρχει χώρος για νέες διαπραγματευτικές πιρουέτες . Ούτε για ατέρμονες και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις. Αυτό αφορά και την Κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και την ηγετική ομάδα των δανειστών και εταίρων μας, που κατευθύνει την διαπραγμάτευση.

Από την στιγμή που η Κυβέρνηση θέλει ρευστότητα , σταθερότητα και νέα αναπτυξιακή ώθηση και δεν την εξασφαλίζει καθώς προσκρούει στις αγκυλώσεις του κλειστού συστήματος αποφάσεων της Ευρωζώνης. Και από την στιγμή που η ηγετική ομάδα εταίρων- δανειστών , θέλει να επιβάλει μέτρα, που κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν εμφανίζεται πρόθυμος να εφαρμόσει, τότε μοιραία οδηγούμαστε στο σημείο μηδέν.

Τι σημαίνει πρακτικά το σημείο μηδέν , κανείς δεν μπορεί , σε αυτή τη φάση , να το περιγράψει με ακρίβεια. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να αφορά ένα νέο ουτοπικό σκηνικό , μέσα στο οποίο μπορεί να συνυπάρχουν οι επικίνδυνες ιδεοληψίες των ακραίων κύκλων των εταίρων-δανειστών , με τα πομπώδη ιδεολογήματα των διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , τα οποία με την πρώτη ευκαιρία δεν ξεχνούν να αναδεικνύουν τα πολιτικά τους αδιέξοδα.

Πρέπει να δεχτούμε ότι η παρούσα διαπραγμάτευση , έχει μια ιδιαιτερότητα αλλά και μια μοναδικότητα. Ιδιαιτερότητα γιατί διεξάγεται μεταξύ δύο πλευρών που εμφανίζονται ασύμβατες μεταξύ τους. Μοναδικότητα γιατί γίνεται εν όψει ενός χρονικού ορίου, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή.

Η 30η Ιουνίου είναι ημερομηνία λήξης για όλα και για όλους και όχι μόνο για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Τσίπρα , όπως θα ήθελαν ορισμένοι στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό . Η άποψη ότι αυτό το σπιράλ αβεβαιότητας και παλινωδιών ,μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση στο τεράστιο ,άμεσο, πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πέραν αυτού του χρονικού σημείου, δεν υπάρχει επανάληψη των γνωστών διαπραγματευτικών ελιγμών. Δεν υπάρχουν διαδικασίες εξαγοράς νέου πολιτικού χρόνου . Δεν υπάρχει πολιτικό κεφάλαιο γύρω από το οποίο μπορούν να επενδυθούν νέες προσδοκίες και διάφορες άλλες πολιτικές και προσωπικές στρατηγικές. Εκ των πραγμάτων τότε θα τεθεί ωμά το ζήτημα των κορυφαίων επιλογών , που πρέπει να κάνει η κάθε πλευρά.

Αν δεν συμφωνηθεί μια βιώσιμη λύση ,που θα συμπεριλαμβάνει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες , την διασφάλιση της ρευστότητας της χώρας ,αλλά και την μακροοικονομική της προοπτική , τότε η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία ,είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός μίλησε ευθέως για δημοψήφισμα . Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την αναγκαστική επιλογή των εκλογών .

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης συμφωνίας .Αν δίνει όντως απαντήσεις στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και δημιουργεί ψυχολογικά αβαντάζ σταθερότητας ,ακόμα κι’ αν παραβιάζει ορισμένες έστω κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει λόγο να θέσει την συμφωνία αυτή στην κρίση του λαού. Το πρόβλημά του θα είναι στο εσωτερικό του κόμματός του , το οποίο εκτιμάται ότι θα λύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στην περίπτωση που οι εσωκομματικές αντιδράσεις ξεπεράσουν το αναμενόμενο όριο , μπορεί ο κ. Τσίπρας να παίξει το χαρτί των εκλογών , με ευνοϊκούς για τη προσωπική του στρατηγική, όρους.

Από την άλλη πλευρά , το δημοψήφισμα δεν μπορεί να δώσει σταθερή διέξοδο στο κακό σενάριο μιας εμφανώς ετεροβαρούς συμφωνίας. Γιατί απορριπτικό-και με την σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ – να είναι , δεν θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να προσποιείται ότι δεν συνέβη τίποτα και να συνεχίζει την διακυβέρνηση , επί μιάς κρατικής δομής που θα παραπαίει και μιας κοινωνίας που θα είναι εν βρασμώ και διαιρεμένη. Και σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις εκλογικές κάλπες.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν και οι εταίροι –πιστωτές , ότι οι εκλογές της δεύτερης περιπτώσεως , θα είναι το νήμα που θα ξηλώσει το πουλόβερ της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.
-
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , που εργάζεται στις Βρυξέλλες .
.

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
549 αναγνώστες
Κυριακή, 19 Απριλίου 2015
22:39

Tώρα πλέον στην ευρωζώνη δανείζουν “τζάμπα χρήμα”

 

Δεν θα εξοφλήσει τα δάνειά της η Ελλάδα, γιατί απλά τώρα πλέον στην ευρωζώνη δανείζουν “τζάμπα χρήμα”

.

Ο καιρός λένε…έχει γυρίσματα.

Ολοι γνωρίζαμε μέχρι χτές πως τα επιτόκια δανεισμού είναι θετικά, δηλαδή για να εξηγήσω απλά, δανείζεις τα χρήματά σου σε μία τράπεζα και η τράπεζα σου δίνει ένα θετικό επιτόκιο δανεισμού με συνέπεια στο τέλος του δανεισμού να λαμβάνεις κάποιους τόκους.

Από σήμερα στην ευρωζώνη ζούμε το παράδοξο των “αρνητικών επιτοκίων δανεισμού”.Δηλαδή δίνεις (δανείζεις με μία προθεσμιακή κατάθεση) τα χρήματά σου στη Τράπεζα και από πάνω πληρώνεις χρήματα για να σου φυλάξει τα χρήματά σου!

Ηδη στην Ελλάδα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν πέσει στο 1,60% (και θα πέσουν ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα, γεγονός που δε με βρίσκει σύμφωνο, γιατί πλέον με τις πολλές αναλήψεις που κάναν οι Ελληνες λόγω του φόβου του  Grexit, μειώθηκαν αισθητά οι αποταμιεύσεις στο τραπεζικό σύστημα.Αλλωστε ο Ελληνας έκρυβε τα χρήματα που είχε αποσύρει από τις τράπεζες στις θυρίδες, αυλές, στα υπόγεια και στα κλιματιστικά, για να τα βρούν αργότερα οι ρουμάνοι…)

Μπήκαμε στην εποχή της “φούσκας” των επιτοκίων (χαρτούρα που λέει ο απλός λαός).

Οι καιροί αλλάζουν και αποδεικνύεται πως ο καθηγητής Βαρουφάκης είχε απόλυτο δίκηο που αυτούς τους 3 μήνες πρακτικά αγόραζε χρόνο με τις διαπραγματεύσεις γνωρίζοντας το τέλος εποχής των θετικών επιτοκίων δανεισμού.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα ξεπληρώσει πρακτικά τα δάνεια που έλαβε. (όπως και οι υπόλοιπες χώρες!)

Το “τζάμπα χρήμα” που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια στην ευρωζώνη είναι πλέον γεγονός.

Οι ίδιες οι αγορές το έχουν αποδεχτεί και δε μπορούν να κάνουν διαφορετικά εδώ που φτάσαμε.

Για να το εξηγήσω πιό απλά, κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης ύψους 1 τρίς € σήμερα παρουσιάζουν “αρνητικές αποδόσεις”.

Ο επενδυτής σήμερα στην ευρωζώνη αποδέχεται το γεγονός να “πληρώνει από της τσέπη του”, αγοράζοντας ομόλογα για να δανείσει δηλαδή κάποια κράτη της ευρωζώνης (με εξαίρεση φυσικά την Ελλάδα).

Οσο αφερέγγυο είναι το κράτος, τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο των Ομολόγων (βλέπε τη περίπτωση της Ελλάδας που οι αγορές έχουν τινάξει στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού, διότι υπάρχει πάντα ο φόβος του δανεισμού σε ένα αφερέγγυο κράτος που παρουσιάζει τα γνωστά μας οικονομικά προβλήματα ).

Ολα τα παραπάνω γίνονται μετά την απόφαση της ΕΚΤ (βλέπε το φίλο μας τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι) να “κόψει χρήμα” και να το ρίξει στην αγορά (όπως ισχυριζόμουν εδώ και 4 χρόνια, όπως δηλαδή ακριβώς έκανε και η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα).

Σήμερα το euribor έχει μειωθεί αισθητά.

Οποιος έλαβε στο παρελθόν τραπεζικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι ο τυχερός της παρέας, διότι το επιτόκιο δανεισμού του είναι συνδεδεμένο με το euribor.Αρα εφόσον πέφτει τοeuribor,κατ’επέκταση αυτό παρασέρνει και το δανειακό επιτόκιο .

Ηδη αρκετές τράπεζες της ευρωζώνης (την έπαθαν σε αυτή τη φάση) και αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το δανειακό συμβόλαιο λήψης του δανείου, οπότε αναγκάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, δηλαδή στη πράξη “πληρώνουν τόκο” στο δανειολήπτη.

Εχουμε παραδείγματα τραπεζών της Πορτογαλίας-Ισπανίας και Ιταλίας. Οι παλαιοί δανειολήπτες που είχαν υπογράψει “κυμαινόμενο” επιτόκιο, σήμερα εξωφλούν τα δάνειά τους με αισθητά χαμηλότερη δόση.Τυχαίνει δανειολήπτης που πρώτα εξωφλούσε μηνιαία δόση πχ 500€ του 2008, σήμερα να βλέπει τη μηνιαία δόση του να μειώνεται αισθητά στα 240-250€.Δηλαδή τα τραπεζικά δάνεια εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια, γεγονός που έχει ανατρέψει τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά έκανε ευτυχείς τους δανειολήπτες.

Μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου, μπαίνουμε στη “φούσκα του δανεικού χρήματος”, με ότι βέβαια αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες που καιρός ήταν να πληρώσουν τον αλόγιστο δανεισμό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια (βασικά δε πληρώνουν οι τράπεζες αλλά οι μέτοχοι και κυρίως ο λαός).

Τα θαύματα όμως όπως όλοι γνωρίζουμε δεν κρατούν πολύ, όλες οι “φούσκες” έχουν τις συνεπακόλουθες αλυσιδωτές αντιδράσεις τους (θα το αναλύσω σε επόμενο άρθρο).

ΥΓ.Διαβάζοντας τα παραπάνω , δε σημαίνει πως θα πάμε αύριο στις ελληνικές  τράπεζες που χρωστάμε παλαιά δάνεια αιτώντας τη δραστική απομείωση του επιτοκίου δανεισμού μας.

Ιδιαίτερα εκείνοι που δεν δανείστηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor που είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.

Η Ελλάδα ακόμη δεν έλαβε χρήματα από το Μάριο.Σύντομα όμως θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και θα ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση.-.

Attanasio

.

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
253 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Απριλίου 2015
22:36

 

Με την Ανάσταση  ήρθε η έκπληξη του Ιερώνυμου

 

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος|EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

.

Συντάκτης: 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Μια χαρμόσυνη είδηση και παράλληλα η ευχάριστη έκπληξη των γιορτινών ημερών του Πάσχα ήταν τα όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη συμβολή της Εκκλησίας στην αποπληρωμή του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος εμφανίστηκε με δηλώσεις του πρόθυμος να προχωρήσει από κοινού με την κυβέρνηση στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να διατεθούν στο μεγάλο βραχνά του χρέους, που κρατά δέσμια την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, για την εξεύρεση λύσης, έδειξε έτοιμος να συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο άλλωστε έχουν «χημεία» και σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης.

Αν δεν πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα (δε συνηθίζει εξάλλου τις μεγαλοστομίες ο Αρχιεπίσκοπος) και πιστέψουμε ως ειλικρινείς τις προθέσεις του, τότε ίσως μπορέσει να βρεθεί τρόπος, ώστε η Εκκλησία να καταστεί συμμέτοχος της τιτάνιας προσπάθειας για την απομείωση του χρέους.

Με ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος της κοινωνίας να είναι καχύποπτο και ιδιαίτερα επικριτικό για τη στάση και το ρόλο του κλήρου σε διάφορα ζητήματα, με κυριότερο τις σχέσεις με το κράτος και τα «ευεργετήματα» που δέχεται δίχως ανταπόδοση, η πρόταση Ιερώνυμου, εκτός από το σπουδαιότερο και προφανές, να πάρει δηλαδή ανάσα η χώρα και να αποφευχθούν νέα μέτρα, είναι δυνατόν να έχει περαιτέρω όφελος.

Να αποδείξει ότι η Εκκλησία όχι μόνο «λόγω» αλλά και «έργω» στέκεται στο πλευρό της Πολιτείας και επιπλέον να διευρύνει καθοριστικά την ήδη επιτελούμενη συνεισφορά της στο κοινωνικό σκέλος της ανακούφισης από τις πληγές που προκαλεί η ανθρωπιστική κρίση

Είθε! 

(efsyn.gr)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε ΟΛΟΥΣ

Attanasio.capitalblogs.gr

.

 

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
354 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015
04:58

Τσίπρας: Ερχεται η άνοιξη με τη Ρωσία-Η Ελλάδα έχει κι άλλες επιλογές-Τα «φίδια» άρχισαν να ζώνουν τη Δύση

- Γιατί η Ελλάδα στρέφεται τώρα στη Ρωσία

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ
Φωτογραφία: intimenews.gr/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

.
Επισπεύστηκε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και αντί της 9ης Μαΐου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, θα γίνει τελικά έναν μήνα νωρίτερα, στις 8 Απριλίου.

Στη Ρωσία για δάνειο;

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα συνδέεται με το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επιβάλλουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι και η κυβέρνηση φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Ένας εξ αυτών είναι η Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν στις 9 Μαΐου για τον εορτασμό στη Μόσχα των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του Άξονα, όμως η συνάντηση επισπεύσθηκε, καθώς διαμορφώνεται ασφυκτικό οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέρ της ρωσικής στροφής

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποτέ δεν έκρυψε την πρόθεσή της για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μόσχα ήταν και το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, μάλιστα, γίνεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πλήρως ακόμη καθοριστεί, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συζητηθούν το οικονομικό, τα ενεργειακά και η σύσφιξη των σχέσεων.

Θεωρείται πολύ πιθανό επίσης να τεθεί από τον κ. Τσίπρα το θέμα της άρσης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο έχει κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κυρώσεις, κάτι που αποτελεί άλλωστε θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οικονομία, ενέργεια, άμυνα, αγωγός

Στην ατζέντα μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν θέματα ενέργειας και άμυνας. Οι Ρώσοι έχουν μιλήσει για την κατασκευή ενός αγωγού έτσι ώστε η Ε.Ε. να λαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως ναι μεν η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει και μία συνεργασία με τη Ρωσία που είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα είναι σίγουρα μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως απ' αυτούς που λένε πως οι χειρισμοί της Ε.Ε. οδηγούν την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας.


-Διάβασε ολόκληρο το άρθρο στο, http://greekfund.blogspot.gr/


Τσίπρας: Ερχεται η άνοιξη με τη Ρωσία

Η επίσκεψη στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, αναμένεται να θέσει νέα θεμέλια για τις ελληνορωσικές σχέσεις, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν παγωμένες.

«Δεν ξέρω αν ήταν σαν τον χειμώνα της Σιβηρίας, αλλά ήταν χειμώνας και τώρα έχουμε την άνοιξη και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την άνοιξη για την πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας», είπε ο κ. Τσίπρας. Και συμπλήρωσε: «Είμαστε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ειδικών εντάσεων και έχουμε κοινές προκλήσεις. Θα πρέπει να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε».

Οχι στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (iefimerida.gr)

....

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 28123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
οικονομικά - κοινωνικά - πολιτικά άρθρα και σχόλια
για την Ελληνική πραγματικότητα (μετά τη παγκοσμιοποίηση και με τη Νέα Τάξη πραγμάτων).
**ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
**ΔΕΝ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΜΕ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ
ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ρε γαμώτο !
**ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
** "Η πολιτική παληά διέφθειρε -όσο μπόρεσε περισσότερο- την ελληνική κοινωνία και σήμερα με τη σειρά της η κοινωνία διαφθείρει τη πολιτική".Ανάξιοι εθνοπατέρες, μαύρο πολιτικό χρήμα, δικαστές προσκυνημένοι, αδικία στη καθημερινότητα, γρηγορόσημα από το νοσοκομείο ως τη πoλεοδομία, δημοσιογράφοι – ΜΜΕ δέσμιοι ης διαπλοκής, καρτέλ παντού. Ανευθυνότητα παντού! Οι πολίτες τα ρίχνουν στους πολιτικούς, οι πολιτικοί στους πολίτες. Ετσι ζούμε τα τελευταία 35 χρόνια ζωής της «Δημοκρατίας» στην Ελλάδα. Είμαστε 29 χρόνια μέσα στην Ευρωπαική Ενωση. Ξεχνάμε όμως ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα και κάποτε έδωσε τα φώτα της σε ολόκληρο το κόσμο.
Η Ελλάδα σαν κράτος, ζεί και εξυπηρετείται από το παρα-κράτος, τη παρά-οικονομία, τη παρα-παιδεία, τη παρα-αστυνομία, τη παρα-εργασία, τις παρα-τράπεζες, τη παρα-δημοσιογραφία, το παρα-συνδικαλισμό, τις παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις, τις παρα-τάξεις, τη παρα-κοινωνία, τη παρα-ιστορία της.
Γίναμε παρα-πολίτες στη χώρα Μας.
Ηλθε και η "τρόικα"για να μας βάλει σε...μιά παρα-σειρά.Τα κουρέματα του χρέους μας ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2011, προχώρησαν τον Οκτώβριο 2011 και ... θα συνεχισθούν διότι "ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ".Το σίγουρο πάντως είναι ότι δε γνωρίζουμε πόσοι από εμάς... θα αντέξουμε μέχρι το 2020.Η κοινωνία των 2/3 καταστράφηκε.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
25/11Ο Τσίπρας πολιτικά ακολουθεί τα βήματα του Berlinguer με τον ιστορικό συμβιβασμό