ATTANASIO
Οικονομική - Κοινωνική - Πολιτική Ανάλυση & Σχόλια ...από εμάς κι' εσάς.Οι φίλοι του ATTANASIO βρίσκονται και συνεχίζουν εδώ !
Λίγα λόγια για εμένα
*οικονομικά και κοινωνικoπολιτικά άρθρα, από ομάδα φίλων.Εσάς τους ίδιους !
(διαβάστε περισσότερα)
2008 - 2016, νέες διαπραγματεύσεις
Σύνδεσμοι


256 αναγνώστες
Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016
14:44

 

Bulletin (050216)

Οικτρά αποτυχία της Ευρωπαικής ηγεσίας στη διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών ροών λόγω του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου στη Συρία (άραγε ποιές ξένες δυνάμεις επιμένουν ακόμα στη συνέχιση αυτού του εμφύλιου και δεν βρίσκεται ένας στην Ευρώπη να ζητήσει από αυτές και μόνο να πληρώσουν για το μεταναστευτικό? Πάντως η Ελλάδα σίγουρα δεν έχει ρωτηθεί και ουδέποτε συνυπέγραψε για τη καταστροφή στη Συρία, αλλά αντίθετα όλοι οι ευρωπαίοι τώρα ζητούν τη τιμωρία της χώρας μας).
«Φυλακή προσφύγων & μεταναστών» θέλει η ΕΕ να μετατρέψει την Ελλάδα.
Αντίθετα η Τουρκία κέρδισε το φακελάκι από την ΕΕ και τώρα η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ευρωπαική βοήθεια με ολόκληρα 25 εκατ. Ευρώ, ώστε να περνούν οι μετανάστες στα νησιά μας.Γιατί δεν τα δίνουν απευθείας στους νησιώτες μας?
Παρά ταύτα η συνθήκη Σένγκεν τώρα απειλεί τη χώρα.Μιλάμε για εξοργιστικά πράγματα, δηλαδή η Κομισιόν θα κρίνει εάν η Ελλάδα δεν κάνει το καθήκον της για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών, και θα ισχύει προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για τα επόμενα 2 χρόνια.
Αυτό απλά σημαίνει πως θα σφραγισθούν τα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες θα παγιδευτούν στη χώρα μας και από την άνοιξη και μετά (τότε που θα ανοίξει πάλι ο καιρός για τους μετανάστες) θα έχουμε άσχημες εξελίξεις, πέραν από τα άλλα προβλήματα που εδώ και 6 χρόνια ταλανίζουν τη κοινωνία μας.
Ελλάδα η χώρα «φυλάκισης των μεταναστών».
Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (30% έχασαν οι ελλην.τράπεζες από την αρχή του έτους) ενώ το Διεθνές περιβάλλον παραμένει δυσμενές .
Ολες οι αγορές βρίσκονται σε τροχιά πτώσης και αναμένεται επανάληψη της κρίσης του 2008 όπως ισχυρίζεται και ο Τζόρτζ Σόρος.

Οι Ελληνες περιμένουν την απόρριψη του Ασφαλιστικού από τους πιστωτές μας που συνεχίζουν να έχουν πάντα το πάνω χέρι .
Αν δε βρεθεί λύση το Φεβρουάριο, έρχεται νέο κύμα κρίσης (ανθωπιστικής & οικονομικής) και δημιουργείται πλέον ζήτημα επιβίωσης αρκετών εκατομμυρίων Ελλήνων.
Ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν έχουν άλλη ελπίδα, παρά το γεγονός ότι ακόμα προσπαθούν να αποφύγουν το γκόλ για τις κύριες συντάξεις, αλλά όπως πάντα τα τελευταία 6 χρόνια δεν υπάρχει χρόνος, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καταληκτική ημερομηνία των αποφάσεων θεωρείται το Πάσχα των καθολικών (27/3).
Το «βασικό αρχικό» σχέδιο Κατρούγκαλου πρακτικά έχει απορριφθεί από τους ξένους τεχνοκράτες και το ΔΝΤ.Δυστυχώς θα μειωθούν και οι υπάρχουσες συντάξεις που πρακτικά αποτελούν τη «μοναδική πηγή εισοδήματος για ολόκληρες οικογένειες και νοικοκυριά».
Με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν απαιτούνται πρόσθετα φορολογικά μέτρα για το 2016, μετά τη συμπλήρωση του γνωστού πλέον «περιουσιολόγιου».
Το ΔΝΤ κρίνει απαραίτητο το ευρωπαικό κούρεμα του χρέους και χρειάζεται μία τολμηρή λύση.
Αν δεν γίνει το κούρεμα του χρέους, το συσσωρευμένο υπέρογκο ελληνικό χρέος θα κρέμεται πάντα σα «δαμόκλεια σπάθη» πάνω από την ελληνική οικονομία η οποία επηρεάζεται άμεσα και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές διαταραχές των αγορών.
Το ΔΝΤ επιζητεί το κούρεμα , αλλά η ΕΕ το έχει αρνηθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Οσον αφορά τις αναμενόμενες επενδύσεις στη χώρα μας – με ορίζοντα 10ετίας- τα πράγματα σαφώς και είναι δύσκολα στη παρούσα μεταβατική φάση.
Με όλα αυτά δυστυχώς εντοπίζονται «κακοί οιωνοί» στην ελλην οικονομία για το 2016, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών να τονώσουν τη κοινωνία με τα διάφορα πληρωμένα άρθρα τους στα ΜΜΕ, μη έχοντας βρεί ακόμη και σήμερα λύση για τα κόκκινα δάνεια που μοίρασαν χωρίς μελέτες και προδιαγραφές παλαιότερα δεξιά και αριστερά.
Θυμίζουμε πως οι τράπεζες σήμερα δεν έχουν αντικείμενο χρηματοδότησης ή δανειοδότησης, συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη έχοντας πλέον μοναδική απασχόληση τη καταγραφή των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους,  (ενημέρωση φακέλου το λέμε τώρα), με τα λεφτά των φορολογούμενων Ελλήνων (αυτών δηλαδή που τις χρηματοδότησαν) και όχι των Ευρωπαίων. Συνεχίζουν να αμείβονται με τρελά λεφτά τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, με παροχές όπως αυτοκίνητα, δωρεάν κάρτες, δωρεάν παροχές υγείας κλπ.Ενώ έφυγαν με εθελουσίες εξόδους τα στελέχη τους (μιλάμε για 200.000-350.000 πρόσθετες αμοιβές εθελουσίας) στη συνέχεια την επόμενη μέρα τα ξαναπροσλαμβάνουν στις θυγατρικές τους με υψηλές αμοιβές. Ομερτά…!.και μιλάμε για στελέχη ηλικίας 62 ετών και άνω
Και οι νέοι 25-30 ετών με μεταπτυχιακές σπουδές συνεχίζουν να ψάχνουν για «απλή απασχόληση" των 500 ευρώ/μήνα, ζητούν χατζιλίκι από τη παππού, ή φεύγουν για το εξωτερικό.Αυτοί είναι οι δικοί μας μετανάστες, θύματα της παρατεταμένης κρίσης.
Δικαίως λοιπόν σύντομα θα αλλάξουν οι διοικήσεις των, γιατί απλά δεν παρουσιάζουν μελέτες, δεν αλλάζουν νοοτροπία και δεν χρειάζεται να μελετήσουν τίποτα γιατί πολύ απλά «γνωρίζουν» από «μέσα» για το μεγάλο φαγοπότι που έγινε προ του 2009-2010.Εχουν τεράστιες ευθύνες και δεν πλήρωσαν για τα τεράστια λάθη τους.Βλέπεις όμως οι δανειστές δεν ψάχνουν για εισαγγελείς, απλά αναλαμβάνουν τις διοικήσεις,άλλωστε οι φορολογούμενοι , τα ταμεία και οι μέτοχοι βάλαν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίσης.
Τέλος για να προσδιορίσουμε καλύτερα τη κατάσταση θα αναφερθώ για τις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) που μέσα στο χειμώνα παραμένουν κλειστές στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Ηδη μετράμε τους πρώτους νεκρούς που κατέληξαν γιατί δε βρήκαν κρεββάτι στις ΜΕΘ, πέθαναν περιμένοντας απεγνωσμένα μήπως πεθάνει ο συνάνθρωπός τους και ελευθερωθεί κάποιο κρεββάτι στις λίγες λειτουργούσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Αραγε πόσοι πατριώτες μας έχουν σήμερα την οικονομική άνεση να πάνε στις ιδιωτικές κλινικές?Πόσοι διαθέτουν 10.000€ για την υγεία τους?
Στο σημείο αυτό τίθεται το εύλογο ερώτημα «γιατί δεν αναλαμβάνουν οι Τράπεζες» τα έξοδα νοσηλείας ώστε να σωθεί ο κόσμος που πεθαίνει μέσα στο χειμώνα? Τα χρήματα των τραπεζών είναι των Ελλήνων φορολογούμενων.
Μέχρι τώρα έστω και με τις συνεχείς παρεμβάσεις των δανειστών μας υπήρχε έστω τυπικά ελληνική εκλεγμένη κυβέρνηση, τώρα πλέον υπάρχει έντονος φόβος κατάργησης αυτής.
Ο Γιάνης επιβεβαιώνεται και ο Κυριάκος φοβάται μη κάψει το μοναδικό χαρτί του στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Οι ξένοι πλέον όπως πάμε θα αναλάβουν και επίσημα τη διακυβέρνηση της χώρας. Οσοι τελικά επιβιώσουν της κρίσης να θυμηθούν μόνο να κάνουν ένα άγαλμα του Σόιμπλε με το καροτσάκι, για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Για την εξαφάνιση των Ελλήνων που παρέμειναν στη χώρα τους ή έγιναν μετανάστες στο εξωτερικό, δεν άκουσα ακόμη τίποτα.

.
G.F.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
147 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016
17:00

 Ολοι γνωρίζουν πως είναι δύσκολη η αγροτιά και το μεροκάματο βγαίνει κάτω από δύσκολες συνθήκες.Ομως παρά τη κρίση «βγαίνει» το μεροκάματο σε πλήρη αντίθεση με τους χιλιάδες άνεργους έλληνες που συνεχίζουν να απεγνωσμένα να ψάχνουν για την ολιγόωρη απασχόληση.Τα πράγματα αλλάζουν και ζούμε δύσκολες καταστάσεις.Ολοι γνωρίζουν ότι αυτή η κρίση, αν δε γίνουν γενναία και αποφασιστικά βήματα, δε πρόκειται να γλυτώσουμε.

 

Η Τρόικα ήρθε για να μείνει για πολλά ακόμη χρόνια.

Τρακτέρ, με διάλογο από μηδενική βάση λένε οι αγρότες.

 

Δεν καταλαβαίνω αυτό το διάλογο, δίχως τα σωματεία των αγροτών να υποβάλουν τις προτάσεις τους, να μας δώσουν να καταλάβουμε τη δική τους λύση στο Ασφαλιστικό.

Επιτέλους τα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να τους χρησιμοποιούν σαν καθυστερημένα παιδιά.Δεν ισχύει αυτό που λέγαμε πριν 30 χρόνια «άστους αγρότες είναι, δεν γνωρίζουν γράμματα, βασανίζονται όλη μέρα στον ήλιο και στη βροχή».Αυτό ίσχυε πριν κάποια χρόνια όταν εργάζονταν με το γάιδαρο, τώρα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, υπάρχουν και μορφωμένοι αγρότες, έχουν στη διάθεσή τους συνεταιρισμούς, καταρτισμένους επιστημονικούς συνεργάτες, γεωπόνους-κτηνίατρους-λογιστές-δικηγόρους-μηχανικούς, ενημερώνονται δορυφορικά για τα πάντα.

Γνωρίζουν πολύ καλά να συντάσσουν αιτήσεις και καταστάσεις για κρατικές επιχορηγήσεις, για κονδύλια της ΕΕ, φτηνό πετρέλαιο-επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις- ψεύτικες δηλώσεις ιδιοκτησιών – παραγωγής προιόντων κλπ.Μόνο που οι «κουτόφραγκοι» από τις Βρυξέλλες μας κατάλαβαν και δεν κάνουν πίσω με τίποτα.

Μήπως τώρα με τα 3 μνημόνια και τη κρίση που μαστίζει εδώ και 6 χρόνια τη πατρίδα μας ήρθε ο καιρός να μάθουν να κρατούν και να ενημερώνουν "σωστά" τα λογιστικά τους βιβλία?

Δε γίνεται φίλε αγρότη να δηλώνεις 420€/μήνα εισόδημα και να συντηρείς σπίτι-τρακτέρ-μηχανήματα-διπλοκάμπινα κλπ.Δε γίνεται στην επαρχία και στα χωριά – ενώ ο άλλος είναι εργαζόμενος με εξηρτημένη εργασία-να δηλώνει «αγρότης» για να μη πληρώνει τις ψηλές εισφορές στο ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.

Ας μας δηλώσουν επιτέλους τι πρέπει ακριβώς να γίνει, κοιτάζοντας όμως στα μάτια ολόκληρη την ελληνική εξαθλιωμένη κοινωνία.Γιατί όπως ήρθαν τα πράγματα δεν έχουν με το μέρος τους τη κοινωνία, γιατί απλά η κοινωνία ολόκληρη ζεί το δικό της δράμα.Oλη η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό,αλλά περισσότερο απ' όλους όσοι χάσαν τα λεφτά τους, όσοι χάσαν τις συντάξεις τους, τις αποταμειεύσεις τους (βλέπε χρηματιστήριο, κούρεμα ομολόγων, ταμεία κλπ).Οσοι πλήρωναν μιά ζωή και τώρα ζούν με 570€.Οσοι δεν βρίσκουν γιατρούς στα νοσοκομεία.

Λένε πως θέλουν να συζητήσουν από μηδενική βάση.Δεν είμαστε καλά.Εδώ πάει το «Αγρότης μόνος ψάχνει».

Αν κάτι πρέπει να ξεκινήσει από «μηδενική βάση» αυτό είναι η πολιτική ζωή της χώρας, δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν χρειάζονται γιορτές για τον ένα χρόνο της Αριστεράς, διότι πάμε για το 4ο Μνημόνιο, που σίγουρα θα γίνει το «Μνημόσυνο» του Ελληνα.-

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
909 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016
13:11

 

Του Θανάση Λουκόπουλου *

Πυκνώνουν οι αιτίες που υποχρεώνουν την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ε.Ε. , να παρακάμψει τις μονοσήμαντες και ιδιαίτερα φορτισμένες επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος και απο το 2016 να ανοίξει τις πόρτες στις νέες επεξεργασμένες προτάσεις για συνολική αλλαγή πλεύσης . 


Η τόνωση των οικονομιών των χωρών που υποφέρουν από την παρατεταμένη κρίση, η αναπτυξιακή ανασύνταξη και οι θεσμικές ρυθμίσεις που οδηγούν με ασφαλή τρόπο σε αυτήν, πιέζουν σε τέτοιο βαθμό την ευρωπαϊκή ηγεσία που θα είναι πολύ δύσκολο γι αυτήν, να αφήσει και το 2016 να κυλήσει στις ίδιες ράγες με αυτές των προηγούμενων πέντε ετών.

Εξ άλλου έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την λεγόμενη αναπτυξιακή αντεπίθεση όλων εκείνων των δυνάμεων , πολιτικών και οικονομικών , που στην τελευταία επταετία της κρίσης είχαν εγκλωβιστεί στο πειθαναγκαστικό πλαίσιο που είχαν επιβάλει οι δυνάμεις της λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εξ αντικειμένου , το όχημα που αναμένεται να σηκώσει το κύριο βάρος για αποδοτική ρευστότητα στα σώματα των οικονομιών και των κοινωνιών αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεν μπορεί να είναι άλλο από τα αναμορφωμένα τραπεζικά συστήματα, που πλέον από το 2016 μπαίνουν κάτω από ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών.

Μέσω του μηχανισμού αυτού , το Γιούρογκρουπ και η ΕΚΤ θα επιβάλει μια πιό αποτελεσματική εποπτεία ώστε να αποφεύγονται οι συστημικοί κίνδυνοι , όπως αυτοί που εκδηλώθηκαν την περασμένη πενταετία και διατάραξαν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Θα δοθεί επίσης μεγάλο βάρος στην πρόληψη ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων μέσω της ασφυκτικής επίβλεψης στη λειτουργία και απόδοση των τραπεζών.

Οι δυνάμεις του υγιούς ανταγωνισμού και της ορθολογικής παραγωγικής ανασυγκρότησης , προσβλέπουν με ικανοποίηση στην σωστή λειτουργία του μηχανισμού , προκειμένου να αλλάξει το βεβαρημένο ψυχολογικό κλήμα και να αντιστραφεί μια κατάσταση που μόνο στασιμότητα και ανεργία συσσωρεύει.

Προβληματισμός ωστόσο εκφράζεται στα κοινοτικά όργανα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ,αλλά και στις πρωτεύουσες των χωρών του νότου, κατά πόσο οι συγκεκριμένες διαδικασίες του μηχανισμού εποπτείας θα συνδράμουν αποφασιστικά στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και παραγωγικών επενδύσεων που έχουν ανάγκη οι οικονομίες των συγκεκριμένων χωρών. 


Ανησυχίες που επιτείνονται από τις ορατές προσπάθειες για εναρμονισμό με τα κερδοσκοπικά πλάνα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , που όπως είναι φυσικό, καραδοκούν να οικειοποιηθούν την ρευστότητα που θα επιχειρηθεί να πέσει στην αγορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οτι μεγάλα λόμπυ , που εκφράζουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους , δραστηριοποιούνται ενεργά και έχουν αρχίσει τις σχετικές πιέσεις προς την Κομισιόν και τα άλλα ανώτερα κοινοτικά όργανα.

Η ευκαιρία της ρευστότητας προς όφελος της ορθολογικής παραγωγικής ανασυγκρότησης , δεν πρέπει να αλλοιωθεί και για έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες στις Βρυξέλλες. Γιατί αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την προσπάθεια για αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων και των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό , που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα προκειμένου να επέλθει η επιδιωκόμενη ισορροπία στην Ευρωζώνη. 


Η έκθεση-πρόταση της Κομισιόν για την αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων αναμένεται προς το τέλος Ιανουαρίου. Θεωρείται βέβαιο οτι θα συνδέει την βιωσιμότητα των συστημάτων με τον ρυθμό της αναπτυξιακής προοπτικής των χωρών που δοκιμάζονται απο την οικονομική κρίση. Εδώ είναι και ρόλος του νέου συστήματος Τραπεζικής Ένωσης που θα εγκαθιδρύσει η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη το 2016   

Η Τραπεζική Ένωση είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη της ζώνης του ευρώ και αποτελείται από 19 μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβακία , η Σλοβενία και η Ισπανία.

Στο εξής ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα εντοπίζει κάθε τράπεζα της Ευρωζώνης ή εγκατεστημένη σε κράτος μέλος που συμμετέχει στην Τραπεζική Ένωση, που είναι σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και πρέπει να διαλυθεί. Στις οριστικές αποφάσεις βεβαίως για την διάλυση μιας Τράπεζας της Ευρωζώνης θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,ενώ θα έχουν προηγηθεί αναλύσεις και προτάσεις των αρμοδίων οργάνων που θα αιτιολογούν πλήρως το κλείσιμο.

Τα βήματα της Τραπεζικής Ένωσης είναι ριζοσπαστικά, τολμηρά και γρήγορα. Οι προετοιμασίες κράτησαν περίπου πέντε χρόνια και αν στην Ελλάδα έχει περάσει στα «ψιλά» οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα μας σε πολλές προπαρασκευαστικές συζητήσεις βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της αστάθειας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σε αυτή τη φάση, είναι ευτύχημα που οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, παρά το γεγονός ότι εξαϋλώθηκαν οι αξίες των μετοχών τους. Αν αυτό δεν είχε συμβεί, θα ήταν οι καταθέτες που θα πλήρωναν το μάρμαρο. 


Σε ό,τι αφορά τους μετόχους, μπορεί να υπέστησαν σοβαρές λογιστικές απώλειες αλλά, προϊόντος του χρόνου και σε συνάρτηση με το νέο ρόλο των συστημικών τραπεζών στην ανάταξη της Οικονομίας, οι τιμές των μετοχών θα εξισορροπήσουν αντικατοπτρίζοντας τη σθεναρότητα (ή όχι) του συστήματος.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως τα νέα δάνεια δεν θα δίνονται στο εξής με τους ρυθμούς, τους όρους και τα ύψη του παρελθόντος. Η εποχή του εύκολου κέρδους για της υπεραξίας ,για τούς γύπες, πέρασε... ανεπιστρεπτί.

Τον τόνο και τον ρυθμό για τον ποιοτικό-παραγωγικό προσανατολισμό της Τραπεζικής Ένωσης, θα δώσει η Ολλανδική Προεδρία , που άρχισε την πρώτη του έτους. Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα θα περάσει από αρκετά στάδια ,δυσκολίες και υπονομεύσεις. Ευχή και προσδοκία όλων είναι να μην εγκλωβιστεί και αυτό στα γρανάζια της αδυσώπητης κοινοτικής γραφειοκρατίας


Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ, που εργάζεται στις Βρυξέλλες,

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2154 αναγνώστες
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015
06:43

 

BULLETIN    

Ολοι έχουν πλέον πεισθεί ότι το σήμερα είναι πλέον χειρότερο από το χτές και το αύριο προοιωνίζεται χειρότερο από το σήμερα για τη χώρα μας.
Η κοινωνία μας είχε αγκαλιάσει τη προεκλογική υπόσχεση του Αλέξη ότι θα αναδιαπραγματευτεί τις επαχθείς πτυχές της οικονομικής πολιτικής , ώστε να μήν οδηγούνται μαζικά στη φτώχεια συνάνθρωποί μας.
Η χώρα μας είναι εδώ και 6 χρόνια πτωχευμένη, δυστυχώς πνευματικές δυνάμεις ρωμαλέες δεν διαθέτει , ο λαός είναι σχεδόν καταρρακωμένος και οι πολιτισμικές μας ρίζες χάνονται μέσα στη σύγχρονη οικονομική-πολιτική και κοινωνική κατάρρευση.
Η «αναγκαία υποταγή» στις συνταγές Βερολίνου-Βρυξελλών και ΔΝΤ σηματοδοτεί το τέλος της κοινωνίας με τη συνεχόμενη παραγωγή ανεργίας-εξαθλίωσης ή βίαιης προλεταριοποίησης των παραδοσιακά αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων.Η μεσαία τάξη εξαφανίζεται, άλλωστε αυτό ήταν και παραμένει το βασικό σχέδιο των δανειτών μας.
Για τους περισσότερους το μέλλον προβάλλει αβέβαιο και μουγκό, ζοφερό θα μπορούσα να πώ.
Υπάρχει ολόκληρη εκστρατεία πιθαναγκασμού της κοινής γνώμης πως δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, παγιδεύονται τα αισθήματα της κοινωνίας και του λαού.
Ποιός θα μας σώσει ?
Η Αριστερά της παγκοσμιοποίησης , της άλωσης του εθνικού μας ιστού με τη παραποίηση των βιβλίων της ιστορίας ?
Η Αριστερά που προετοίμασε την έλευση του Γιωργάκη Παπανδρέου και του ΔΝΤ με τα Δεκεμβριανά του 2008 ?
Μήπως θα μας σώσουν τα παιδιά του κοματικού σωλήνα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αφού
υπηρέτησαν πιστά το σύστημα τόσα χρόνια από τα βουλευτικά έδρανα και τις υπουργικές καρέκλες, τώρα το παίζουν «επαναστάτες» και «αντισυστημικοί» ?
Αραγε «γιατί» τα πρόσωπα, τα κόμματα,το πολιτικό σύστημα, οι γνωστοί επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, θα καταφέρουν «κάτι καλύτερο στο μέλλον» ?
Μήπως άραγε επειδή μας το επιβάλλουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η ΕΕ ?
Βέβαια ΟΧΙ.
Το προσφυγικό αφότου έγινε γερμανο-ευρωπαικό ζήτημα, εξελίχτηκε αρνητικά για τα δικά μας συμφέροντα στα ελληνοτουρκικά προβλήματα και παραμονεύουν πρόσθετοι κίνδυνοι στο Αιγαίο.
Βερολίνο-Βρυξέλλες μεθόδευσαν ως χώρα κλειδί τη Τουρκία για τον έλεγχο των προσφύγων προς την Ευρώπη.Η Μέρκελ ικανοποιεί τα περισσότερα αιτήματα της Τουρκίας , τη μετάθεση των ευθυνών τους για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.Δηλαδή να σωθούν αυτοί σε βάρος της καταχρεωμένης μικρής Ελλάδας.
Υπουλη αποδείχτηκε ήταν η απαίτηση της Μέρκελ για τη τριμερή αντιμετώπηση Βερολίνου-Αγκυρας-Αθήνας του εφιαλτικού ζητήματος της μοίρας των προσφύγων.
Κυβέρνηση ανίκανη και αξιωματική αντιπολίτευση αδύναμη κινούμενη στα όρια της παρακμής.
Μήπως στρώνουν το δρόμο της Χρυσής αυγής?
Ολο αυτό το καιρό παρακολουθούμε τις διαδικασίες στη ΝΔ στη προσπάθεια να βρούν ένα νέο Αρχηγό!
Οχι απλώς δε μπόρεσαν να αρθρώσουν κάποιο ενδιαφέροντα πολιτικό λόγο απέναντι στα ακροατήριά τους, αλλά κατάφεραν το αντίθετο, να προκαλέσουν βαθιά χασμουρητά,απελπισία και πλήξη στη βάση της ΝΔ.
Αποσπασματικές προσεγγίσεις και ατελείς φράσεις για τα εθνικά μας προβλήματα, κλισέ για τον Τσίπρα και το δράκο της Αριστεράς, πυκνή πολιτικο-ιδεολογική ομίχλη .
Γενικά δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν στο ελληνικό κοινό ποιός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επανέλθει η ΝΔ στην εξουσία για τη παραγωγή κάποιου συγκεκριμένου έργου, διαφορετικού και ορθότερου από αυτό που ήδη εκτελεί το 2015 η «μεταλλαγμένη Αριστερά» του κ. Τσίπρα (ο Τσίπρας πολιτικά ακολουθεί τα βήματα του Berlinguer, τον «ιστορικό συμβιβασμό»).
Δεν εμφανίστηκαν σχέδια-νέες σύγχρονες πολιτικές μεγάλης κλίμακας από εκείνους που ερίζουν για την αρχηγία της κεντρο-δεξιάς ΝΔ.
Οι 4 υποψήφιοι δημιούργησαν στους κόλπους της ΝΔ ένα βαρύ κλίμα που μόνο εσωτερική ενότητα και κοινή προσπάθεια για συντεταγμένη πορεία προς το 2016 δεν υπόσχεται.
Ετσι παρατηρήσαμε πως οι 4 γαλάζιοι ρήτορες μίλησαν επί εβδομάδες καρφωμένοι σε έναν άλλο «χωρο-χρόνο».
Από αύριο, λοιπόν ξεκινά η νέα περιπέτεια της ΝΔ με τις δικές της συνιστώσες και η ανατολή δεν έρχεται.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις «ανεξέλεγκτες συμφωνίες» των 384€ .?
ΟΧΙ βέβαια !
Μήπως τελικά έχω δίκηο, πως ο Τσίπρας πάει για τον Ιστορικό συμβιβασμό..?
Βλέπε το Berlinguer (Italia).

.
ΥΓ.Τελικά δεν έγιναν οι εκλογές στη ΝΔ .Ολα ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.-
BULLETIN

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
6960 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Μαΐου 2015
08:50

 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Του Θανάση Λουκόπουλου *

Στο σημείο που έχουν βρεθεί οι άκρως προβληματικές όσο και επαμφοτερίζουσες καταστάσεις της τρέχουσας περιόδου, δεν υπάρχει χώρος για νέες διαπραγματευτικές πιρουέτες . Ούτε για ατέρμονες και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις. Αυτό αφορά και την Κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και την ηγετική ομάδα των δανειστών και εταίρων μας, που κατευθύνει την διαπραγμάτευση.

Από την στιγμή που η Κυβέρνηση θέλει ρευστότητα , σταθερότητα και νέα αναπτυξιακή ώθηση και δεν την εξασφαλίζει καθώς προσκρούει στις αγκυλώσεις του κλειστού συστήματος αποφάσεων της Ευρωζώνης. Και από την στιγμή που η ηγετική ομάδα εταίρων- δανειστών , θέλει να επιβάλει μέτρα, που κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν εμφανίζεται πρόθυμος να εφαρμόσει, τότε μοιραία οδηγούμαστε στο σημείο μηδέν.

Τι σημαίνει πρακτικά το σημείο μηδέν , κανείς δεν μπορεί , σε αυτή τη φάση , να το περιγράψει με ακρίβεια. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να αφορά ένα νέο ουτοπικό σκηνικό , μέσα στο οποίο μπορεί να συνυπάρχουν οι επικίνδυνες ιδεοληψίες των ακραίων κύκλων των εταίρων-δανειστών , με τα πομπώδη ιδεολογήματα των διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , τα οποία με την πρώτη ευκαιρία δεν ξεχνούν να αναδεικνύουν τα πολιτικά τους αδιέξοδα.

Πρέπει να δεχτούμε ότι η παρούσα διαπραγμάτευση , έχει μια ιδιαιτερότητα αλλά και μια μοναδικότητα. Ιδιαιτερότητα γιατί διεξάγεται μεταξύ δύο πλευρών που εμφανίζονται ασύμβατες μεταξύ τους. Μοναδικότητα γιατί γίνεται εν όψει ενός χρονικού ορίου, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή.

Η 30η Ιουνίου είναι ημερομηνία λήξης για όλα και για όλους και όχι μόνο για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Τσίπρα , όπως θα ήθελαν ορισμένοι στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό . Η άποψη ότι αυτό το σπιράλ αβεβαιότητας και παλινωδιών ,μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση στο τεράστιο ,άμεσο, πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πέραν αυτού του χρονικού σημείου, δεν υπάρχει επανάληψη των γνωστών διαπραγματευτικών ελιγμών. Δεν υπάρχουν διαδικασίες εξαγοράς νέου πολιτικού χρόνου . Δεν υπάρχει πολιτικό κεφάλαιο γύρω από το οποίο μπορούν να επενδυθούν νέες προσδοκίες και διάφορες άλλες πολιτικές και προσωπικές στρατηγικές. Εκ των πραγμάτων τότε θα τεθεί ωμά το ζήτημα των κορυφαίων επιλογών , που πρέπει να κάνει η κάθε πλευρά.

Αν δεν συμφωνηθεί μια βιώσιμη λύση ,που θα συμπεριλαμβάνει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες , την διασφάλιση της ρευστότητας της χώρας ,αλλά και την μακροοικονομική της προοπτική , τότε η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία ,είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός μίλησε ευθέως για δημοψήφισμα . Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την αναγκαστική επιλογή των εκλογών .

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης συμφωνίας .Αν δίνει όντως απαντήσεις στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και δημιουργεί ψυχολογικά αβαντάζ σταθερότητας ,ακόμα κι’ αν παραβιάζει ορισμένες έστω κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει λόγο να θέσει την συμφωνία αυτή στην κρίση του λαού. Το πρόβλημά του θα είναι στο εσωτερικό του κόμματός του , το οποίο εκτιμάται ότι θα λύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στην περίπτωση που οι εσωκομματικές αντιδράσεις ξεπεράσουν το αναμενόμενο όριο , μπορεί ο κ. Τσίπρας να παίξει το χαρτί των εκλογών , με ευνοϊκούς για τη προσωπική του στρατηγική, όρους.

Από την άλλη πλευρά , το δημοψήφισμα δεν μπορεί να δώσει σταθερή διέξοδο στο κακό σενάριο μιας εμφανώς ετεροβαρούς συμφωνίας. Γιατί απορριπτικό-και με την σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ – να είναι , δεν θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να προσποιείται ότι δεν συνέβη τίποτα και να συνεχίζει την διακυβέρνηση , επί μιάς κρατικής δομής που θα παραπαίει και μιας κοινωνίας που θα είναι εν βρασμώ και διαιρεμένη. Και σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις εκλογικές κάλπες.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν και οι εταίροι –πιστωτές , ότι οι εκλογές της δεύτερης περιπτώσεως , θα είναι το νήμα που θα ξηλώσει το πουλόβερ της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.
-
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , που εργάζεται στις Βρυξέλλες .
.

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 29123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
οικονομικά - κοινωνικά - πολιτικά άρθρα και σχόλια
για την Ελληνική πραγματικότητα (μετά τη παγκοσμιοποίηση και με τη Νέα Τάξη πραγμάτων).
**ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
**ΔΕΝ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΜΕ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ
ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ρε γαμώτο !
**ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
** "Η πολιτική παληά διέφθειρε -όσο μπόρεσε περισσότερο- την ελληνική κοινωνία και σήμερα με τη σειρά της η κοινωνία διαφθείρει τη πολιτική".Ανάξιοι εθνοπατέρες, μαύρο πολιτικό χρήμα, δικαστές προσκυνημένοι, αδικία στη καθημερινότητα, γρηγορόσημα από το νοσοκομείο ως τη πoλεοδομία, δημοσιογράφοι – ΜΜΕ δέσμιοι ης διαπλοκής, καρτέλ παντού. Ανευθυνότητα παντού! Οι πολίτες τα ρίχνουν στους πολιτικούς, οι πολιτικοί στους πολίτες. Ετσι ζούμε τα τελευταία 35 χρόνια ζωής της «Δημοκρατίας» στην Ελλάδα. Είμαστε 29 χρόνια μέσα στην Ευρωπαική Ενωση. Ξεχνάμε όμως ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα και κάποτε έδωσε τα φώτα της σε ολόκληρο το κόσμο.
Η Ελλάδα σαν κράτος, ζεί και εξυπηρετείται από το παρα-κράτος, τη παρά-οικονομία, τη παρα-παιδεία, τη παρα-αστυνομία, τη παρα-εργασία, τις παρα-τράπεζες, τη παρα-δημοσιογραφία, το παρα-συνδικαλισμό, τις παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις, τις παρα-τάξεις, τη παρα-κοινωνία, τη παρα-ιστορία της.
Γίναμε παρα-πολίτες στη χώρα Μας.
Ηλθε και η "τρόικα"για να μας βάλει σε...μιά παρα-σειρά.Τα κουρέματα του χρέους μας ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2011, προχώρησαν τον Οκτώβριο 2011 και ... θα συνεχισθούν διότι "ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ".Το σίγουρο πάντως είναι ότι δε γνωρίζουμε πόσοι από εμάς... θα αντέξουμε μέχρι το 2020.Η κοινωνία των 2/3 καταστράφηκε.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
5/2Ελλάδα,η χώρα "φυλάκισης των μεταναστών" και των "κλεισμένων τραπεζών"
2/2ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΟΝΟ ΨΑΧΝΕΙ, αλλά δεν είναι μόνο ο αγρότης που έχασε