ATTANASIO
Οικονομική - Κοινωνική - Πολιτική Ανάλυση & Σχόλια ...από εμάς κι' εσάς.Οι φίλοι του ATTANASIO βρίσκονται και συνεχίζουν εδώ !
Λίγα λόγια για εμένα
*οικονομικά και κοινωνικoπολιτικά άρθρα, από ομάδα φίλων.Εσάς τους ίδιους !
(διαβάστε περισσότερα)
2008 - 2016, νέες διαπραγματεύσεις
Σύνδεσμοι


7827 αναγνώστες
Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016
15:42

Η Ισλαμική τρομοκρατία, οι Βρυξέλλες και οι πολιτικοί νάνοι

Του Θανάση Λουκόπουλου *
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Εκατοντάδες οι αναλύσεις και δεκάδες χιλιάδες οι λέξεις που γράφτηκαν ,και θα γραφτούν, για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Για τα αίτια και τις παράπλευρες απώλειες. Για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και την εκτεταμένη κοινωνικοπολιτική αναταραχή που δημιουργούν.

Οι συζητήσεις και οι συσκέψεις στα κλειστά γραφεία θα συνεχιστούν, για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά, οτι οι ειδήμονες και οι πάσης φύσεως υπεύθυνοι, αφιερώνουν ατελείωτες ώρες για το θεωριτικό μέρος των σχετικών υποθέσεων τρομοκρατίας, αλλά υστερούν στο πρακτικό και κυρίως στις μεθόδους πρόληψης.
 

Μπορεί οι Βρυξέλλες να μοιάζουν με πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κτεβάσουν ρολά. Η ζωή, μοιραία,δεν μπορεί να σταματήσει. Βεβαίως οι αστυνομικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλες τους Δήμους και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που ακόμη παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Οι πολίτες ανησυχούν και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι περιορισμένη. 

Πολλοί απο τους πολίτες καταφεύγουν σε περιοχές της Φλάνδρας που θεωρείται πιο ασφαλής. Οι εξελίξεις έχουν φέρει την πολιτική ζωή της χώρας σε κατάσταση μερικού διχασμού, καθώς οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών (που δεν έγιναν δεκτές) σηματοδοτούν ρήγματα στον πολιτικό συνασπισμό της κυβέρνησης Σαρλ Μισελ. 

Για όσους γνωρίζουν το μικρό Βέλγιο με τις πολλές εθνοτικές ιδιομορφίες δεν υπάρχουν απορίες γιατί κάποια "συστήματα"που μοιάζουν να υπολειτουργούν. Ο γλωσσικός διαχωρισμός και οι πολλές τοπικές αυτονομίες δεν διευκολύνουν τον ομοσπονδιακό συντονισμό. 


Παρόλα αυτά, στο Βέλγιο λειτουργούν άριστα τα... χρήσιμα "υπο-συστήματα" της καθημερινότητας. Έτσι η χώρα, ως παζλ Δήμων μπορεί να διατηρήσει την άψογη λειτουργία της χωρίς κεντρική κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να συντονίσει την εθνική της ασφάλεια.

Οι Βρυξέλλες είναι η πλέον ιδιόμορφη διοικητικά και δημογραφικά πόλη της Ευρώπης. Εδώ ζουν τρεις κόσμοι: ο ευρω-πληθυσμός, οι γκετοποιημένοι εμιγκρέδες και οι Βέλγοι (ως μειοψηφία). Κανείς δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα ή το περιβάλλον του άλλου. Χωροταξικά δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Εργασιακά δεν υπάρχουν σταυροδρόμια. Πολιτισμικά δεν υπάρχουν κοινές συνισταμένες. Όλα ξέχωρα. Κι όλα μαζί. 

Ετσι άλλωστε εξηγείται,σε ένα βαθμό βεβαίως, και η αδυναμία των αρχών ασφαλείας να καταστρώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της πόλης απο ακραία μουσουλμανικά στοιχεία, που κρύβονται πίσω απο την πολυπλοκότητα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας και την ιδιότυπη κάλυψη που τους παρέχουν οι υπεράνω υποψίας, ομοθρησκοί τους.

Για τους Βέλγους κυκλοφορούν πολλά γνωστά ανέκδοτα, αλλά... οι Βέλγοι δεν είναι ούτε α-νόητοι, ούτε άφρονες. Είναι μεθοδικοί, ανεκτικοί, συντηρητικοί (με την έννοια των σταθερών βηματισμών), πειθαρχημένοι και περισσότερο αυστηροί με τους εαυτούς τους από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό.

Οι Βέλγοι δεν κάνουν τους έξυπνους. Τις περισσότερες φορές παριστάνουν τους χαζούς. Στο τέλος, όμως, βγαίνουν κερδισμένοι (έστω επιπλέοντας) επειδή ξέρουν τι και πως το θέλουν.

Το χτύπημα που δέχτηκαν ήταν, δυστυχώς, σχεδόν αναμενόμενο. Γι αυτό και δέχονται σφοδρές επικρίσεις, επειδή ακριβώς δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν, αν και είχαν πολλές και συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που κάνει τους πολίτες στο Βέλγιο να αισθάνονται τρομακτική ανασφάλεια. 


Αυτό το διαπιστώνει κανείς στην καθημερινότητα των πολιτών. Απο τους ελέγχους ακόμα και στις σακούλες των σούπερ μάρκετ, μέχρι την απενεργοποίηση των περιςότερων τούνελ της πόλης που κάνει το κυκλοφοριακό ανυπόφορο. Απο την ασφυκτική αστυνομική επιτήρηση των σχολείων, μέχρι την στενή παρακολούθηση όλων των συρμών του μετρό , των τράμ και των λεωφορείων. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις είναι ασταμάτητες. Μερικές υπό συνθήκες πανικού. Όλοι είναι ύποπτοι (;) και όλοι είναι διώκτες (!).

Δυστυχώς, σε σχεδόν όλες τις αστυνομικές επιδρομές υπάρχουν «ευρήματα»... Αλλού όπλα, αλλού εκρηκτικά, αλλού στοιχεία που συνδέουν τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλού ένοχες σιωπές.

Δηλωτικό της σχετικής απώλειας ψυχραιμίας είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε πυροβολισμούς. Και μάλιστα από την πλευρά της αστυνομίας. Όσοι «ύποπτοι» δεν υπάκουαν στις εντολές παράδοσης ή δεν καταλάβαιναν γλωσσικά τις εντολές του τηλεβόα τρώγανε μια σφαίρα στο πόδι. 


Έτσι, έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις. Με πιστολιές ελεύθερων σκοπευτών. Αλλά, σε αυτό το σκηνικό η πόλη μεταβλήθηκε σε περιβάλλον εμπόλεμης κατάστασης. Πυροβολισμοί ή ελεγχόμενες εκρήξεις από την αστυνομία και ελικόπτερα εποπτεύουν σχεδόν όλο το 24ωρο.

Η αυξημένη παρουσία βαριά οπλισμένων στρατιωτών είναι εμφανής σε όλη την πόλη και κυρίως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, στο Μετρό και στον περίγυρο των κτιρίων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιβάλει lockdaown, δηλαδή να μην απονευρώσει τη λειτουργία της χώρας, όπως είχε συμβεί πριν από λίγους μήνες, και έτσι τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν (αλλά με μία πόρτα ελεγχόμενης εισόδου στους κλειστούς σταθμούς), τα τρένα λειτουργούν αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στάσεων και τα σχολεία φυλάσσονται.


Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όμως, όλοι γνωρίζουμε πως οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη-μόνιμος στόχος. Η οχύρωσή της είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι εδώ συνυπάρχουν χιλιάδες αξιωματούχοι και εκατοντάδες ύποπτοι που ζουν σε γκετοποιημένες περιοχές δορυφορικών Δήμων.

Μια άλλη διάσταση είναι οι σκηνές φυλετικού διαχωρισμού. Οι Βέλγοι φοβούνται τους ξένους και οι ξένοι (κυρίως οι μουσουλμάνοι) φοβούνται τους Βέλγους. Με τέτοια ψυχολογία δεν είναι παράδοξο ότι το μνημείο θυμάτων (με τα κεριά στα σκαλοπάτια του παλιού Χρηματιστηρίου) στήθηκε από μέλη κοινοτήτων διαφόρων εθνικοτήτων που επιζητούν την απενοχοποίησή τους στη συνείδηση των Βέλγων πολιτών. 


« Δεν είμαστε όλοι τρομοκράτες», «η τρομοκρατία δεν είναι θρησκεία» ήταν τα βασικά συνθήματα. Αλλά, δυστυχώς, όλοι γνωρίζουν μια πικρή αλήθεια: όλοι οι μουσουλμάνοι δεν είναι τρομοκράτες, αλλά οι τρομοκράτες είναι μουσουλμάνοι ή ως «ξένοι μαχητές» έχουν ασπαστεί των ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Οι Βέλγοι πολίτες είναι ανήσυχοι. Κανείς, πλέον, δεν είναι βέβαιος αν οι διαρκείς επιχειρήσεις κόβουν τα πλοκάμια του χταποδιού ή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια Λερναία Ύδρα. Παρά το γεγονός πως οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η τρομοκρατία έχει τα λιγότερα θύματα από κάθε άλλη ασύμμετρη απειλή (όπως ο καρκίνος ή τα τροχαία δυστυχήματα) στη συνείδηση των Ευρωπαίων έχει καταγραφεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος της καθημερινότητάς τους.

Και περισσότερο, επειδή βλέπουν πως οι γενεσιουργές αιτίες αυτής της τρέλας δεν αντιμετωπίζονται. Η Ευρώπη των πολιτικών εξαντλείται σε ρηξικέλευθες ανακοινώσεις και υπέρογκες δαπάνες για την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας. Αυτό ομως ούτε τους πολέμους σταματά, ούτε τη φτώχεια. 


Έτσι, οι πόλεμοι προκαλούν ξεριζωμούς με συνέπεια και τους κινδύνους πολιτισμικής αλλοίωσης της Ευρώπης από «αλλόθρησκους εισβολείς» (sic) και η απόγνωση των νέων χωρίς μέλλον αυξάνει τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και ιδεασμούς ηρωικών «ακτιβιστών», που πιστεύουν ότι πολλαπλασιάζοντας τα θύματα θα καταστρέψουν στο ευρωπαϊκό – καπιταλιστικό κατεστημένο.

Λάθη και από τις δυο πλευρές, που συντηρούνται και εξαιτίας των πολλών πολιτικών νάνων που διαφεντεύουν αυτή την περίοδο τις τύχες της ανθρωπότητας: τα χρήματα που δαπανώνται ή θα δαπανηθούν για την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που δαπανώνται για κοινωνικές πολιτικές, ενώ ο άτακτος πόλεμος του Ισλαμικού Κράτους είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ηττηθεί βάναυσα επειδή κανένας άνθρωπος δεν θέλει να μεγαλώνει τα παιδιά του σε μια κοινωνία βουτηγμένη στο αίμα. 


Αλλά, όσο ο πλανήτης διχάζεται σε δύο κόσμους δεν θα μπορεί να δει τον νέο κόσμο που δημιουργούν οι γεωπολιτικές μεταβολές. Αυτόν τον νέον κόσμο – πρόκληση που από τη μια προσκαλεί σε μόνιμη διαμάχη τους πολιτισμούς και από την άλλη δεν προστατεύει τους υπάρχοντες.

Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, που εργάζεται στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Δωρίδα

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
671 αναγνώστες
Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016
19:22

...Υπάρχει μόνον ένας τρόπος ειρηνικής συνύπαρξης με όρους ελευθερίαςη αφομοίωση, η πλήρης ένταξη των ξένων στον κύριο κοινωνικό κορμό στο πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. 

Πλήρης ένταξη σημαίνει επιθυμία του ανήκειν, σεβασμό της χώρας υποδοχής, διάχυση της παλιάς ταυτότητας στην καινούργια.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι συνύπαρξης με όρους ανελευθερίας: αυτοί που παρατηρούνται σε χώρες με ολοκληρωτικά συστήματα, με θεοκρατικά καθεστώτα και με πρωτόγονες δομές εξουσίας των φυλών. Αλλά, για να εκτιμήσουμε τον πλουραλισμό και να απορρίψουμε την πολυπολιτισμικότητα, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τη συντριπτική ανωτερότητα της φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας έναντι των άλλων συστημάτων.

Ο σημερινός δυτικός πολίτης συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί: αντιμετωπίζει με αχαριστία τόσο την κοινωνική δομή που δημιουργήθηκε τα τελευταία διακόσια χρόνια όσο και την πορεία της δημιουργίας της – τους στοχασμούς, τους αγώνες, τις επαναστάσεις, τους πολέμους.

Και αντί να προσπαθεί να εφαρμόσει τη δημοκρατία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την αμφισβητεί διαρκώς, πριονίζοντας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται».

–(απόσπασμα άρθρου της συμπατριώτισας δημοσιογρ. Σώτης Τριανταφύλλου, η  "Η ανοιχτή κοινωνία αυτοκαταστρέφεται" )

βλέπε βιβλίο : «Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ένταξη, αφομοίωση»

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
244 αναγνώστες
Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016
19:18

...Υπάρχει μόνον ένας τρόπος ειρηνικής συνύπαρξης με όρους ελευθερίαςη αφομοίωση, η πλήρης ένταξη των ξένων στον κύριο κοινωνικό κορμό στο πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Πλήρης ένταξη σημαίνει επιθυμία του ανήκειν, σεβασμό της χώρας υποδοχής, διάχυση της παλιάς ταυτότητας στην καινούργια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι συνύπαρξης με όρους ανελευθερίας: αυτοί που παρατηρούνται σε χώρες με ολοκληρωτικά συστήματα, με θεοκρατικά καθεστώτα και με πρωτόγονες δομές εξουσίας των φυλών. Αλλά, για να εκτιμήσουμε τον πλουραλισμό και να απορρίψουμε την πολυπολιτισμικότητα, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τη συντριπτική ανωτερότητα της φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας έναντι των άλλων συστημάτων.

Ο σημερινός δυτικός πολίτης συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί: αντιμετωπίζει με αχαριστία τόσο την κοινωνική δομή που δημιουργήθηκε τα τελευταία διακόσια χρόνια όσο και την πορεία της δημιουργίας της – τους στοχασμούς, τους αγώνες, τις επαναστάσεις, τους πολέμους. Και αντί να προσπαθεί να εφαρμόσει τη δημοκρατία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την αμφισβητεί διαρκώς, πριονίζοντας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται». –(απόσπασμα άρθρου της συμπατριώτισας Σώτης Τριανταφύλλου, η Δυτική Κοινωνία αυτοκαταστρέφεται)

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1394 αναγνώστες
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016
16:29

Ο Aρμστρονγκ προβλέπει ότι μια κρίση δημοσίου χρέους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015 - ένα σημαντικό σημείο καμπής του αριθμού π που το υπολογιστικό του μοντέλο προέβλεψε πριν από πολλά χρόνια.-

Με ανατριχιαστική ακρίβεια το μοντέλο του Αρμστρονγκ επέτρεψε την πρόβλεψη οικονομικών κρίσεων, όπως η «Μαύρη Δευτέρα« του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσσίας το 1998.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Αρμστρονγκ ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβουλών Princeton Economics International. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τις προβλέψεις του αλλά όταν εξέχοντες τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Aρμστρονγκ αρνήθηκε επανειλημμένα.

Σε αντίθεση με άλλες «αρκούδες» που προβλέπουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι έτοιμη να καταρρεύσει, ο Armstrong προβλέπει ότι τεράστια ποσά κεφαλαίων θα προκύψουν από ομόλογα και το ευρώ σε αμερικανικά αποθέματα. Έτσι, ο ίδιος προβλέπει μια τεράστια θετική τάση στις αμερικανικές μετοχές.

Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην παγκόσμια ιστορία – συμπεριλαμβανομένης μια κατάρρευσης της κυβερνητικής φερεγγυότητας – θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη 2015 – την ίδια εβδομάδα με την πρόβλεψη του Άρμστρονγκ – όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί.-

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στα ύψη καθώς οι άλλοι θα καταρρέουν.

Ομως η κατάρρευση του ντόμινο θα χτυπήσει τελικά τις ΗΠΑ και η Αμερική θα καταλήξει να αθετεί τα χρέη της – και θα πέσει στην οικονομική κρίση επίσης.-

Το μοντέλο του Αρμστρονγκ επέτρεψε την πρόβλεψη οικονομικών κρίσεων, όπως η «Μαύρη Δευτέρα« του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσσίας το 1998. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Αρμστρονγκ ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβουλών Princeton Economics International. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τις προβλέψεις του αλλά όταν εξέχοντες τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Aρμστρονγκ αρνήθηκε επανειλημμένα.-

Aρμστρονγκ, άρχισε ήδη η  κρίση του δημοσίου χρέους

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
775 αναγνώστες
Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016
14:44

 

Bulletin (050216)

Οικτρά αποτυχία της Ευρωπαικής ηγεσίας στη διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών ροών λόγω του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου στη Συρία (άραγε ποιές ξένες δυνάμεις επιμένουν ακόμα στη συνέχιση αυτού του εμφύλιου και δεν βρίσκεται ένας στην Ευρώπη να ζητήσει από αυτές και μόνο να πληρώσουν για το μεταναστευτικό? Πάντως η Ελλάδα σίγουρα δεν έχει ρωτηθεί και ουδέποτε συνυπέγραψε για τη καταστροφή στη Συρία, αλλά αντίθετα όλοι οι ευρωπαίοι τώρα ζητούν τη τιμωρία της χώρας μας).
«Φυλακή προσφύγων & μεταναστών» θέλει η ΕΕ να μετατρέψει την Ελλάδα.
Αντίθετα η Τουρκία κέρδισε το φακελάκι από την ΕΕ και τώρα η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ευρωπαική βοήθεια με ολόκληρα 25 εκατ. Ευρώ, ώστε να περνούν οι μετανάστες στα νησιά μας.Γιατί δεν τα δίνουν απευθείας στους νησιώτες μας?
Παρά ταύτα η συνθήκη Σένγκεν τώρα απειλεί τη χώρα.Μιλάμε για εξοργιστικά πράγματα, δηλαδή η Κομισιόν θα κρίνει εάν η Ελλάδα δεν κάνει το καθήκον της για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών, και θα ισχύει προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για τα επόμενα 2 χρόνια.
Αυτό απλά σημαίνει πως θα σφραγισθούν τα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες θα παγιδευτούν στη χώρα μας και από την άνοιξη και μετά (τότε που θα ανοίξει πάλι ο καιρός για τους μετανάστες) θα έχουμε άσχημες εξελίξεις, πέραν από τα άλλα προβλήματα που εδώ και 6 χρόνια ταλανίζουν τη κοινωνία μας.
Ελλάδα η χώρα «φυλάκισης των μεταναστών».
Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (30% έχασαν οι ελλην.τράπεζες από την αρχή του έτους) ενώ το Διεθνές περιβάλλον παραμένει δυσμενές .
Ολες οι αγορές βρίσκονται σε τροχιά πτώσης και αναμένεται επανάληψη της κρίσης του 2008 όπως ισχυρίζεται και ο Τζόρτζ Σόρος.

Οι Ελληνες περιμένουν την απόρριψη του Ασφαλιστικού από τους πιστωτές μας που συνεχίζουν να έχουν πάντα το πάνω χέρι .
Αν δε βρεθεί λύση το Φεβρουάριο, έρχεται νέο κύμα κρίσης (ανθωπιστικής & οικονομικής) και δημιουργείται πλέον ζήτημα επιβίωσης αρκετών εκατομμυρίων Ελλήνων.
Ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν έχουν άλλη ελπίδα, παρά το γεγονός ότι ακόμα προσπαθούν να αποφύγουν το γκόλ για τις κύριες συντάξεις, αλλά όπως πάντα τα τελευταία 6 χρόνια δεν υπάρχει χρόνος, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καταληκτική ημερομηνία των αποφάσεων θεωρείται το Πάσχα των καθολικών (27/3).
Το «βασικό αρχικό» σχέδιο Κατρούγκαλου πρακτικά έχει απορριφθεί από τους ξένους τεχνοκράτες και το ΔΝΤ.Δυστυχώς θα μειωθούν και οι υπάρχουσες συντάξεις που πρακτικά αποτελούν τη «μοναδική πηγή εισοδήματος για ολόκληρες οικογένειες και νοικοκυριά».
Με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν απαιτούνται πρόσθετα φορολογικά μέτρα για το 2016, μετά τη συμπλήρωση του γνωστού πλέον «περιουσιολόγιου».
Το ΔΝΤ κρίνει απαραίτητο το ευρωπαικό κούρεμα του χρέους και χρειάζεται μία τολμηρή λύση.
Αν δεν γίνει το κούρεμα του χρέους, το συσσωρευμένο υπέρογκο ελληνικό χρέος θα κρέμεται πάντα σα «δαμόκλεια σπάθη» πάνω από την ελληνική οικονομία η οποία επηρεάζεται άμεσα και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές διαταραχές των αγορών.
Το ΔΝΤ επιζητεί το κούρεμα , αλλά η ΕΕ το έχει αρνηθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Οσον αφορά τις αναμενόμενες επενδύσεις στη χώρα μας – με ορίζοντα 10ετίας- τα πράγματα σαφώς και είναι δύσκολα στη παρούσα μεταβατική φάση.
Με όλα αυτά δυστυχώς εντοπίζονται «κακοί οιωνοί» στην ελλην οικονομία για το 2016, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών να τονώσουν τη κοινωνία με τα διάφορα πληρωμένα άρθρα τους στα ΜΜΕ, μη έχοντας βρεί ακόμη και σήμερα λύση για τα κόκκινα δάνεια που μοίρασαν χωρίς μελέτες και προδιαγραφές παλαιότερα δεξιά και αριστερά.
Θυμίζουμε πως οι τράπεζες σήμερα δεν έχουν αντικείμενο χρηματοδότησης ή δανειοδότησης, συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη έχοντας πλέον μοναδική απασχόληση τη καταγραφή των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους,  (ενημέρωση φακέλου το λέμε τώρα), με τα λεφτά των φορολογούμενων Ελλήνων (αυτών δηλαδή που τις χρηματοδότησαν) και όχι των Ευρωπαίων. Συνεχίζουν να αμείβονται με τρελά λεφτά τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, με παροχές όπως αυτοκίνητα, δωρεάν κάρτες, δωρεάν παροχές υγείας κλπ.Ενώ έφυγαν με εθελουσίες εξόδους τα στελέχη τους (μιλάμε για 200.000-350.000 πρόσθετες αμοιβές εθελουσίας) στη συνέχεια την επόμενη μέρα τα ξαναπροσλαμβάνουν στις θυγατρικές τους με υψηλές αμοιβές. Ομερτά…!.και μιλάμε για στελέχη ηλικίας 62 ετών και άνω
Και οι νέοι 25-30 ετών με μεταπτυχιακές σπουδές συνεχίζουν να ψάχνουν για «απλή απασχόληση" των 500 ευρώ/μήνα, ζητούν χατζιλίκι από τη παππού, ή φεύγουν για το εξωτερικό.Αυτοί είναι οι δικοί μας μετανάστες, θύματα της παρατεταμένης κρίσης.
Δικαίως λοιπόν σύντομα θα αλλάξουν οι διοικήσεις των, γιατί απλά δεν παρουσιάζουν μελέτες, δεν αλλάζουν νοοτροπία και δεν χρειάζεται να μελετήσουν τίποτα γιατί πολύ απλά «γνωρίζουν» από «μέσα» για το μεγάλο φαγοπότι που έγινε προ του 2009-2010.Εχουν τεράστιες ευθύνες και δεν πλήρωσαν για τα τεράστια λάθη τους.Βλέπεις όμως οι δανειστές δεν ψάχνουν για εισαγγελείς, απλά αναλαμβάνουν τις διοικήσεις,άλλωστε οι φορολογούμενοι , τα ταμεία και οι μέτοχοι βάλαν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίσης.
Τέλος για να προσδιορίσουμε καλύτερα τη κατάσταση θα αναφερθώ για τις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) που μέσα στο χειμώνα παραμένουν κλειστές στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Ηδη μετράμε τους πρώτους νεκρούς που κατέληξαν γιατί δε βρήκαν κρεββάτι στις ΜΕΘ, πέθαναν περιμένοντας απεγνωσμένα μήπως πεθάνει ο συνάνθρωπός τους και ελευθερωθεί κάποιο κρεββάτι στις λίγες λειτουργούσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Αραγε πόσοι πατριώτες μας έχουν σήμερα την οικονομική άνεση να πάνε στις ιδιωτικές κλινικές?Πόσοι διαθέτουν 10.000€ για την υγεία τους?
Στο σημείο αυτό τίθεται το εύλογο ερώτημα «γιατί δεν αναλαμβάνουν οι Τράπεζες» τα έξοδα νοσηλείας ώστε να σωθεί ο κόσμος που πεθαίνει μέσα στο χειμώνα? Τα χρήματα των τραπεζών είναι των Ελλήνων φορολογούμενων.
Μέχρι τώρα έστω και με τις συνεχείς παρεμβάσεις των δανειστών μας υπήρχε έστω τυπικά ελληνική εκλεγμένη κυβέρνηση, τώρα πλέον υπάρχει έντονος φόβος κατάργησης αυτής.
Ο Γιάνης επιβεβαιώνεται και ο Κυριάκος φοβάται μη κάψει το μοναδικό χαρτί του στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Οι ξένοι πλέον όπως πάμε θα αναλάβουν και επίσημα τη διακυβέρνηση της χώρας. Οσοι τελικά επιβιώσουν της κρίσης να θυμηθούν μόνο να κάνουν ένα άγαλμα του Σόιμπλε με το καροτσάκι, για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Για την εξαφάνιση των Ελλήνων που παρέμειναν στη χώρα τους ή έγιναν μετανάστες στο εξωτερικό, δεν άκουσα ακόμη τίποτα.

.
G.F.

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 29123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
οικονομικά - κοινωνικά - πολιτικά άρθρα και σχόλια
για την Ελληνική πραγματικότητα (μετά τη παγκοσμιοποίηση και με τη Νέα Τάξη πραγμάτων).
**ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
**ΔΕΝ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΜΕ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ
ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ρε γαμώτο !
**ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
** "Η πολιτική παληά διέφθειρε -όσο μπόρεσε περισσότερο- την ελληνική κοινωνία και σήμερα με τη σειρά της η κοινωνία διαφθείρει τη πολιτική".Ανάξιοι εθνοπατέρες, μαύρο πολιτικό χρήμα, δικαστές προσκυνημένοι, αδικία στη καθημερινότητα, γρηγορόσημα από το νοσοκομείο ως τη πoλεοδομία, δημοσιογράφοι – ΜΜΕ δέσμιοι ης διαπλοκής, καρτέλ παντού. Ανευθυνότητα παντού! Οι πολίτες τα ρίχνουν στους πολιτικούς, οι πολιτικοί στους πολίτες. Ετσι ζούμε τα τελευταία 35 χρόνια ζωής της «Δημοκρατίας» στην Ελλάδα. Είμαστε 29 χρόνια μέσα στην Ευρωπαική Ενωση. Ξεχνάμε όμως ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα και κάποτε έδωσε τα φώτα της σε ολόκληρο το κόσμο.
Η Ελλάδα σαν κράτος, ζεί και εξυπηρετείται από το παρα-κράτος, τη παρά-οικονομία, τη παρα-παιδεία, τη παρα-αστυνομία, τη παρα-εργασία, τις παρα-τράπεζες, τη παρα-δημοσιογραφία, το παρα-συνδικαλισμό, τις παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις, τις παρα-τάξεις, τη παρα-κοινωνία, τη παρα-ιστορία της.
Γίναμε παρα-πολίτες στη χώρα Μας.
Ηλθε και η "τρόικα"για να μας βάλει σε...μιά παρα-σειρά.Τα κουρέματα του χρέους μας ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2011, προχώρησαν τον Οκτώβριο 2011 και ... θα συνεχισθούν διότι "ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ".Το σίγουρο πάντως είναι ότι δε γνωρίζουμε πόσοι από εμάς... θα αντέξουμε μέχρι το 2020.Η κοινωνία των 2/3 καταστράφηκε.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις