ATTANASIO
Οικονομική - Κοινωνική - Πολιτική Ανάλυση & Σχόλια ...από εμάς κι' εσάς.Οι φίλοι του ATTANASIO βρίσκονται και συνεχίζουν εδώ !
Λίγα λόγια για εμένα
*οικονομικά και κοινωνικoπολιτικά άρθρα, από ομάδα φίλων.Εσάς τους ίδιους !
(διαβάστε περισσότερα)
2008 - 2015, νέες διαπραγματεύσεις
Σύνδεσμοι


6 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015
04:58

Τσίπρας: Ερχεται η άνοιξη με τη Ρωσία-Η Ελλάδα έχει κι άλλες επιλογές-Τα «φίδια» άρχισαν να ζώνουν τη Δύση

- Γιατί η Ελλάδα στρέφεται τώρα στη Ρωσία

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ
Φωτογραφία: intimenews.gr/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

.
Επισπεύστηκε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και αντί της 9ης Μαΐου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, θα γίνει τελικά έναν μήνα νωρίτερα, στις 8 Απριλίου.

Στη Ρωσία για δάνειο;

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα συνδέεται με το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επιβάλλουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι και η κυβέρνηση φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Ένας εξ αυτών είναι η Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν στις 9 Μαΐου για τον εορτασμό στη Μόσχα των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του Άξονα, όμως η συνάντηση επισπεύσθηκε, καθώς διαμορφώνεται ασφυκτικό οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέρ της ρωσικής στροφής

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποτέ δεν έκρυψε την πρόθεσή της για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μόσχα ήταν και το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, μάλιστα, γίνεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πλήρως ακόμη καθοριστεί, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συζητηθούν το οικονομικό, τα ενεργειακά και η σύσφιξη των σχέσεων.

Θεωρείται πολύ πιθανό επίσης να τεθεί από τον κ. Τσίπρα το θέμα της άρσης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο έχει κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κυρώσεις, κάτι που αποτελεί άλλωστε θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οικονομία, ενέργεια, άμυνα, αγωγός

Στην ατζέντα μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν θέματα ενέργειας και άμυνας. Οι Ρώσοι έχουν μιλήσει για την κατασκευή ενός αγωγού έτσι ώστε η Ε.Ε. να λαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως ναι μεν η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει και μία συνεργασία με τη Ρωσία που είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα είναι σίγουρα μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως απ' αυτούς που λένε πως οι χειρισμοί της Ε.Ε. οδηγούν την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας.


-Διάβασε ολόκληρο το άρθρο στο, http://greekfund.blogspot.gr/


Τσίπρας: Ερχεται η άνοιξη με τη Ρωσία

Η επίσκεψη στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, αναμένεται να θέσει νέα θεμέλια για τις ελληνορωσικές σχέσεις, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν παγωμένες.

«Δεν ξέρω αν ήταν σαν τον χειμώνα της Σιβηρίας, αλλά ήταν χειμώνας και τώρα έχουμε την άνοιξη και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την άνοιξη για την πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας», είπε ο κ. Τσίπρας. Και συμπλήρωσε: «Είμαστε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ειδικών εντάσεων και έχουμε κοινές προκλήσεις. Θα πρέπει να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε».

Οχι στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (iefimerida.gr)

....

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
298 αναγνώστες
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015
10:46

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Του Θανάση Λουκόπουλου *
.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση Τσίπρα και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, θα είναι αναγκασμένοι για αρκετό καιρό ακόμη , να κινούνται ανάμεσα σε δόκανα και συμπληγάδες , μέχρι το ελληνικό πείραμα να μετατραπεί σε ελληνικό εγχείρημα και να παράξει συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα . 

Μέχρι δηλαδή το νέο ελληνικό παραγωγικό μοντέλο να δρομολογηθεί κατά τρόπο που δεν θα αμφισβητείται, με την πρώτη ευκαιρία, από τους δανειστές και τις θεσμικές τους εκφράσεις. 

Αλλά και μέχρι τότε που δεν θα αυτοπαγιδεύεται στα ενδεχόμενα κενά που σχετίζονται με τις απαραίτητες οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες, οι οποίες κρίνονται απολύτως απαραίτητες προκειμένου να ορθοποδήσει η κατακερματισμένη ελληνική κοινωνία. 

Για να έχουμε πάντα μια σαφή εικόνα των διαφόρων φάσεων από τις οποίες θα περάσει το ελληνικό εγχείρημα ,θα πρέπει να έχουμε κατά νου την υπαρκτή Γερμανική στρατηγική επιλογή για μια (νέα;) τάξη πραγμάτων στην Ευρωζώνη, που βασίζεται στο δόγμα της κυρίαρχης ευρωπαϊκής δύναμης . 

Κάτι που πρακτικά σημαίνει, την επικυριαρχία επί των μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης των χωρών εκείνων της Ευρωζώνης , που ειδικά σε αυτή την φάση της δομικής οικονομικής κρίσης ,δεν διαθέτουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές προκλήσεις.

Αυτό άλλωστε αποπνέει και η όλη συμπεριφορά της Γερμανικής πολιτικής ηγεσίας και φυσικά προσωπικά της κ. Μέρκελ, κατά τις συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, κατά την Γερμανική πλευρά ,πρέπει να στηρίζεται στις διάφορες όψεις του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που δίνουν προτεραιότητα στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, στην απολύτως συγκρατημένη εσωτερική ζήτηση, στην στοχευμένη ανταγωνιστικότητα ώστε να συνδράμει στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, στην επιλεκτική χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και στην δορυφοριοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας και πρόσδεσή τους με τους αντίστοιχους Γερμανικούς. 

Εξ’ ού και επιμονή σε συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν στην πώληση στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, σε εταιρείες γερμανικών συμφερόντων.

Αυτά όλα αποτελούν και τις συμπληγάδες που προαναφέραμε. Γιατί είναι σαφές ότι το Γερμανικό στρατήγημα δεν εφάπτεται του Ελληνικού μεσοπρόθεσμου αφηγήματος. Δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές επιλογές της νέας ελληνικής κυβερνητικής ηγεσίας. 

Εδώ κάπου υπεισέρχεται ο καθοριστικός ρόλος, προσωπικά του Πρωθυπουργού και της λεγόμενης ομάδας των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και τούτο γιατί θα κληθούν εκ των πραγμάτων να καλύψουν την απόσταση ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών μας και ιδιαίτερα των ηγητόρων του γερμανικού στρατηγήματος.

Το παρήγορο και θετικό, για το μέχρι τον Ιούνιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, είναι ότι ωριμάζει με ταχύτατους ρυθμούς στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη η θέση ότι πρέπει να πεταχτούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος, που δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά και να αναστρέψουν την λιμνάζουσα οικονομική κατάσταση. 

Αντίθετα να δοθεί το βάρος σε νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις καθώς και ευέλικτες όσο και τολμηρές παρεμβάσεις, οι οποίες με την ειλικρινή συνδρομή των υπηρεσιών των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. μπορούν να φέρουν οικονομικό αποτέλεσμα. 

Είναι μια θέση που την εκφράζουν παρασκηνιακά εδώ στις Βρυξέλλες και ο κ. Γιούνκερ και κ. Ντράγκι αλλά και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες των θεσμικών οργάνων. 

Κατά συνέπεια το ερχόμενο 15νθήμερο κρίνεται ως το πλέον κατάλληλο για τον κ. Τσίπρα να κάνει την επίθεση εμπιστοσύνης και ανακατανομής πολιτικών, με συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές ιεραρχήσεις . 

Το πρώτο μεγάλο τεστ θα γίνει στο ερχόμενο έκτακτο Γιούρογκρουπ. Η πρώτη μάχη μπορεί να κερδηθεί, αλλά από το πεδίο του ‘’άγνωστου πολέμου’’ θα συνεχίσουν να φεύγουν δηλητηριώδη βέλη προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει κατά συνέπεια η σωστή διαχείριση κινδύνων.-

.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, εργάζεται          στις Βρυξέλλες.  

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
202 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015
06:03

-Η Ανοιξη καθυστερεί νάρθει φέτος, λόγω της   κρίσης στην Ελλάδα (1985-2010-2015)

 

Κράτησε πάρα πολύ ο χειμώνας φέτος.Σκέψου τα έρμα τα φτωχά νοικοκυριά δίχως θέρμανση.

Μας ταλαιπώρησαν και οι συνεχείς βροχές.Πέρασε η 25 Μαρτίου και δεν είδαμε ούτε ένα χελιδόνι, ούτε για δείγμα.Αλλες χρονιές στη παρέλαση έβλεπες και χελιδόνια.

Οι αμυγδαλιές ακόμη δεν ανθίσαν.

Η αγορά πεθαμένη , οι τράπεζες στεγνές, ούτε σκιά πελάτη δε περνά τα κατώφλια των τραπεζικών καταστημάτων.

Οι έχοντες στείλαν τα ευρώπουλα στο εξωτερικό και κρατήσαν κάποια για καβάτζα για τα τρέχοντα έξοδα στα σεντούκια και στα κλιματιστικά (κάποια σεντούκια παραφούσκωσαν ευρώπουλα, η χαρά των Ρουμάνων...).

Οι μη έχοντες περιμέναν μάταια τα επιδόματα και τελικά θα τους δώσουν "τροφο-κάρτες".Η αξιοπρέπεια στο μεγαλείο της για τα 2/3 του πληθυσμού!

Κόστα-κόστα πάει το καράβι της κυβέρνησης, οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε πως έκανε επιτυχημένους και δύσκολους ελιγμούς τους τελευταίους 2 μήνες που ανέλαβε πρωτοβουλίες διακυβέρνησης.

Ο Αλέξης προχτές λένε οι κακές γλώσσες, έφυγε με τη θηλειά στο λαιμό του για να συναντήσει τη Μέρκελ και γύρισε χωρίς θηλειά,αλλά και με άδεια χέρια.Η Ανοιξη αργεί..σύντροφοι.

Στρώθηκε όμως το τραπέζι.Εχουμε βάσιμες ελπίδες να ξαναγίνουμε κάποτε κανονικοί άνθρωποι με "αξιοπρέπεια" στην ευρωζώνη.

Η ομάδα του Αλέξη εδραιώνει τη πολιτική της ηγεμονία, μετά τις υποσχέσεις του Γιούνκερ και τη βοήθεια του Ομπάμα (βλ νέο ψυχρό πόλεμο και νέα συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ).

Τώρα πρέπει να βιαστούν ο Αλέξης με το Γιάνη, γιατί η πραγματική οικονομία μας στέγνωσε.

Οι φτωχότεροι τελικά του 1985 ήταν αυτοί που την πλήρωσαν πρώτοι απ΄ όλους το 2010 μέχρι και σήμερα, ισοπεδώθηκαν από τη παρατεταμένη κρίση .Μιά κρίση που θα βαστάξει χρόνια.

Το 1985 θα το πληρώσουμε δυστυχώς πολλές φορές, μέχρι να το ξεπληρώσουμε (όχι βεβαία εμείς, αλλά τα παιδιά μας).

Τα γιουρούσια των συντεχνιών, οι συνδιαλλαγές που το 1985-2000 σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Δανεικά λεφτά, ακατάσχετη αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά όμως συνεχόμενη και φθίνουσα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κάπως έτσι δημιουργήσαμε σαν λαός το δημόσιο χρέος, σε πλήρη συνεργασία με τη διαπλοκή και διαφθορά της εξουσίας.

Από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας πέρασε εξ ολοκλήρου στην ανεργία.

Οι πολίτες δε βγάζουν πλέον άχνα, έχουν αποθαρρυνθεί από τους πολιτικούς και η Δημοκρατία περιορίζεται μαζί με την Εθνική μας κυριαρχία (λόγω του εξωτερ.δανεισμού).

Πλήρης αστοχία του πολιτικού συστήματος την 6ετία που πέρασε.Τελικά καταλάβαμε όλοι ότι "λεφτά δεν υπήρχαν" που φώναζε ο Γιωργάκης.

Τώρα όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών.Τα περιθώρια στένεψαν και παραμένουν ασφυκτικά.Τη περασμένη εβδομάδα φύγαν άλλα 2 δις από τις 4 συστημικές τράπεζες με κατεύθυνση τις θυρίδες και τα σεντούκια (και...περιμένουν να τα ξεθάψουν με το αναμενόμενο περιουσιολόγιο...)

Στις 27/2 πρέπει να έχει ετοιμαστεί η λίστα των μέτρων, τέρμα οι κυβερνητικοί ελιγμοί, γιατί έγιναν ασφυκτικές οι συνθήκες ρευστότητας.

Βλέπεις η ΕΚΤ στηρίζει τις Τράπεζες και όχι τα κράτη.

"Εθνος ανάδελφον, με αδελφομένες όμως τις Τράπεζες".

Γι αυτό Αλέξη πρόσεχε γιατί ο ψυχασθενής συγκυβερνήτης έριξε το Airbus στα βράχια.

-attanasio-

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
73 αναγνώστες
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015
07:43

 

Πολ Κρούγκμαν : 

ήρθε η στιγμή της αλήθειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη . Η EKT σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει για ποιον εργάζεται

Γερμανία προς Ελλάδα: Ωραίο τραπεζικό σύστημα έχετε. 


Η ΕΚΤ να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει ότι ο σωστός ρόλος της είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης – όχι να ενεργεί ως συλλέκτης χρέους της Γερμανίας.

Το επικίνδυνο «chicken game» Ελλάδας – Γερμανίας

του Πολ Κρούγκμαν

.

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, αναφέρεται ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, στο σημερινό άρθρο του στους New York Times.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσίας την κίνηση της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας. «Και είναι μια στιγμή αλήθειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και, συγκεκριμένα, για την κεντρική τράπεζα, η οποία ίσως σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει για ποιον εργάζεται», τονίζει.

Ο Κρούγκμαν συνοψίζει την παρούσα κατάσταση στον εξής διάλογο:

«Γερμανία προς Ελλάδα: Ωραίο τραπεζικό σύστημα έχετε. Κρίμα θα ήταν αν κάτι του συνέβαινε. Ελλάδα προς Γερμανία: Α, ναι; Λοιπόν, θα ήταν άσχημο να δούμε την ωραία και λαμπερή σας Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται συντρίμμια».

Σε μία πιο αναλυτική εκδοχή, εξηγεί, «η Γερμανία απαιτεί να συνεχίσει η Ελλάδα να προσπαθεί να πληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο με την επιβολή απίστευτα σκληρής λιτότητας. Η έμμεση απειλή, αν η Ελλάδα αρνηθεί, είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει την υποστήριξη που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, όπως εκλήφθηκε η απόφαση της Τετάρτης αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν. Και αυτό θα έσπερνε τον όλεθρο στην ήδη άθλια οικονομία της Ελλάδας».

Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε τεράστιους κινδύνους, όχι μόνο για την οικονομία της Ευρώπης, αλλά και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τονίζοντας ότι μία τραπεζική κατάρρευση στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε Grexit. Προσθέτει το χάος στην Ελλάδα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει και τις απειλητικές πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν έδαφος καθώς εξελίσσεται η δεύτερη μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, ενώ κάνει αναφορά και στη χθεσινή δήλωση Βαρουφάκη για τους ναζί και το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι εξελίξεις υποδηλώνουν μια «πολύ επικίνδυνη αντιπαράθεση. Δεν πρόκειται για διπλωματία, ως συνήθως: είναι ένα “game of chicken”, όπου δύο φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικές ύλες τρέχουν σε αντίθετη κατεύθυνση πάνω σε έναν στενό ορεινό δρόμο, απρόθυμα και τα δύο να κάνουν στην άκρη. Και όλα αυτά συμβαίνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι -πράγματι, υπήρξε, μέχρι τώρα- ένας θεσμός που προάγει την παραγωγική συνεργασία».

Όσον αφορά στις αιτίες που οδήγησαν την αντιπαράθεση σε τέτοιο σημείο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, έχουν να κάνουν με το γεγονός πως οι πολιτικοί λένε στους ψηφοφόρους αυτά που θέλουν να ακούσουν, δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρωθούν,και καταλήγουν να οδηγούνται σε πολιτικές που στη συνέχεια προσποιούνται ότι δεν μπορούν να αποφύγουν.Όπως τονίζει ο Κρούγκμαν, αναφέρεται στην Άνγκελα Μέρκελ και τους συναδέλφους της.

Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα δανειζόταν ανεύθυνα όλα τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζει ο Κρούγκμαν, επιμένοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό αν κάποιοι δεν την δάνειζαν εξίσου ανεύθυνα: σαφώς είναι αδύνατο η χώρα να καταφέρει να ξεπληρώσει όλο της το χρέος, προσθέτει.

Τι θα γίνει όμως αν η Γερμανία δεν συνειδητοποιήσει ποτέ τη ζημιά που προκαλεί η λιτότητα, αναρωτιέται ο Κρούγκμαν, καταλήγοντας: «Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ΕΚΤ θα πάρει θέση και θα ξεκαθαρίσει ότι ο σωστός ρόλος της είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης – όχι να ενεργεί ως συλλέκτης χρέους της Γερμανίας».

Ο Πολ Κρούγκμαν είναι οικονομολόγος.

-

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους New York Times

-Aναδημοσιεύτηκε από τo :  http://greekfund.wordpress.com/  –

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
132 αναγνώστες
Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015
22:23

Bulletin                                       (art.2203015)

1.Η Εθνική Τράπεζα και η Finasbank συμφώνησαν να αναβάλουν την δημόσια προσφορά μετοχών της τουρκικής θυγατρικής.

.

2. Πειραιώς: Ζημιές 1,972 δισ ευρώ το 2014,  από το κόστος αναδιάρθρωσης

και  από τις υψηλές προβλέψεις .

  •  

3. Αγωνία επικρατεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να καταθέσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πετύχει την εκταμίευση 1,9 δις ευρώ κι ενώ η πιστωτική ασφυξία βρίσκεται προ των πυλών.

Χρονικοί σταθμοί της ελληνικής πορείας μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ημερομηνίες για τι πρόκειται να συμβεί στο εξής με την χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όπως όλα δείχνουν, ξεμπλοκαρίστηκε στην χθεσινοβραδυνή μίνι Σύνοδο Κορυφής με τους 7 ηγέτες:

 

1η Απριλίου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να ρίξει ρευστό επειγόντως στις ελληνικές τράπεζες

 

15 Απρίλιου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την νομισματική της πολιτική

 

6 Μαίου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να ρίξει ρευστό στις ελληνικές τράπεζες

 

11 Μαίου: Συνεδρίαση του Eurogroup

 

15 Ιουνίου: Συνεδρίαση του Eurogroup

 

30 Ιουνίου: Τελειώνει η 4μηνη παράταση του προγράμματος

 

20 Ιουλίου-20 Αυγούστου: Η ΕΚΤ αγοράζει 7 δις δολάρια ελληνικά ομόλογα.-

.

4. ΒΟΥΛΗ : Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.-

.

5. Θα αλλάξει το σύστημα και των μικρών προμηθείων.Το γνωστό ευτράπελο των πρόχειρων διαγωνισμών θα σταματήσει», τόνιισε ο κ. Μάρδας. - Τέλος στους πρόχειρους διαγωνισμούς

  •  

6. Έναρξη υποβολής μέσω TaxisNet των συμφωνητικών μεταξύ επιτηδευματιών

Έναρξη υποβολής μέσω TaxisNet των συμφωνητικών μεταξύ επιτηδευματιών

  Υποβολή Καταστάσεων Συμφωνητικών της παραγράφου 16 του άρθρου 8 του Ν.1882/1990.

  •  

7. ΙΚΑ. Θεώρηση βιβλιαρίων υγείας ηλεκτρονικά. ΔΕΝ απαιτείται προσέλευση.

.

8. ΙΚΑ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Συντάξεις - Πιστοποίηση Συνταξιούχου για την χρήση των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

.

9. Γιώργος Κατρούγκαλος στη HuffPost Greece: Κατασκευασμένη και ανυπόστατη σκευωρία το δημοσίευμα

HuffPost Greece  Σχόλιο.

  •  

Στο Βήμα της Κυριακήςσε δημοσίευμα με τίτλο «Ο υπουργός προσλαμβάνει και διεκδικεί προμήθεια 12%», τονίζεται ότι ο υπουργός είχε υπογράψει «ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθαρίστων ποσών».

Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά από δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής που ισχυρίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ως δικηγόρος, έχει κατοχυρώσει προμήθεια για την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, ενώ όπως τονίζεται πολλά συμφωνητικά συνήφθηκαν στις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ανατέθηκε το εν λόγω υπουργείο στον κ. Κατρούγκαλο και ορκίστηκε υπουργός.

Με αποκλειστική του δήλωση στην HuffPost Greece και την Σοφία Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτηρίζει «κατασκευασμένη και ανυπόστατη σκευωρία το ρεπορτάζ» και ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά του για συγγνώμη από την εφημερίδα και καταβολή 10.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ, θα τα ζητήσει στο πολλαπλάσιο.

Αναλυτικά ανέφερε στην HuffPost Greece

«Όλο το ρεπορτάζ αποτελεί κατασκευασμένη και ανυπόστατη σκευωρία. Είναι προφανές ότι το αποδεικτικό στοιχείο της σκευωρίας, το συμφωνητικό που υποτίθεται ότι αποδεικνύει την συναλλαγή μου με τους απολυμένους και διαθέσιμους, αφορά εντελώς άσχετη υπόθεση μισθολογικής φύσεως για την οποία καμία αρμοδιότητα δεν έχω ως υπουργός. Δεν πρόκειται για απλή συκοφαντία, αλλά για πλαστογραφία και προβοκάτσια που σκοπό δεν έχει να πλήξει εμένα προσωπικά αλλά την εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης. Γιατί η επαναπρόσληψη απολυμένων και διαθεσίμων δεν είναι δική μου εξαγγελία αλλά βασικό στοιχείο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».-

  •  

10. Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 23,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».-

  •  

11. ΕΦΟΡΙΑ 2015,   στο βασικό έντυπο Ε1 έχουν προστεθεί τουλάχιστον 20 νέοι κωδικοί που αφορούν κυρίως εισοδήματα από τόκους, δικαιώματα (royalties) και μερίσματα.-

  •  

12.  Financial Times:   Tο σενάριο Grexit δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν, γιατί δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας που πηγάζουν σε μία χρόνια έλλειψη παραγωγικότητας. Και ενώ οι αγορές φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει την προοπτική μιας ελληνικής εξόδου με ψυχραιμία, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι η πρώτη έξοδος ενός μέλους, θα αυξήσει περαιτέρω τις εικασίες σχετικά με αποχωρήσεις, καθιστώντας δυσκολότερη την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων χρέους, αναφέρουν οι Financial Times.-

  •  

13. Bloomberg.: « Αλήθεια» , που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα που φύγαν από τις Τράπεζες ? Από το Δεκέμβριο του 2014 έως το Φεβρουάριο του 2015, προκύπτει πως υπάρχουν  «πολλά στρώματα» γεμάτα με  τα 10 δισ. Ευρώ .-

  •  

14. «Φοβούμενη αστάθεια στα Βαλκάνια, η Αγγ. Μέρκελ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη από ατύχημα» .-

.

15. Πρώην Ελληνες Υπουργοί Οικονομικών:
 Στο φορολογικό παράδεισο του Τζέρσευ έστειλε τα λεφτά του ο Χαρδούβελης.
Παπαντωνίου και Παπακωνσταντίνου δικάζονται για φοροδιαφυγή.
Ιδού η απάντηση στο Σόιμπλε, γιατί οι κομπιναδόροι της Ζήμενς όργωναν τη χώρα.-

.

 

.

 

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 27123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
οικονομικά - κοινωνικά - πολιτικά άρθρα και σχόλια
για την Ελληνική πραγματικότητα (μετά τη παγκοσμιοποίηση και με τη Νέα Τάξη πραγμάτων).
**ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
**ΔΕΝ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΜΕ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ
ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ρε γαμώτο !
**ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
** "Η πολιτική παληά διέφθειρε -όσο μπόρεσε περισσότερο- την ελληνική κοινωνία και σήμερα με τη σειρά της η κοινωνία διαφθείρει τη πολιτική".Ανάξιοι εθνοπατέρες, μαύρο πολιτικό χρήμα, δικαστές προσκυνημένοι, αδικία στη καθημερινότητα, γρηγορόσημα από το νοσοκομείο ως τη πoλεοδομία, δημοσιογράφοι – ΜΜΕ δέσμιοι ης διαπλοκής, καρτέλ παντού. Ανευθυνότητα παντού! Οι πολίτες τα ρίχνουν στους πολιτικούς, οι πολιτικοί στους πολίτες. Ετσι ζούμε τα τελευταία 35 χρόνια ζωής της «Δημοκρατίας» στην Ελλάδα. Είμαστε 29 χρόνια μέσα στην Ευρωπαική Ενωση. Ξεχνάμε όμως ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα και κάποτε έδωσε τα φώτα της σε ολόκληρο το κόσμο.
Η Ελλάδα σαν κράτος, ζεί και εξυπηρετείται από το παρα-κράτος, τη παρά-οικονομία, τη παρα-παιδεία, τη παρα-αστυνομία, τη παρα-εργασία, τις παρα-τράπεζες, τη παρα-δημοσιογραφία, το παρα-συνδικαλισμό, τις παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις, τις παρα-τάξεις, τη παρα-κοινωνία, τη παρα-ιστορία της.
Γίναμε παρα-πολίτες στη χώρα Μας.
Ηλθε και η "τρόικα"για να μας βάλει σε...μιά παρα-σειρά.Τα κουρέματα του χρέους μας ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2011, προχώρησαν τον Οκτώβριο 2011 και ... θα συνεχισθούν διότι "ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ".Το σίγουρο πάντως είναι ότι δε γνωρίζουμε πόσοι από εμάς... θα αντέξουμε μέχρι το 2020.Η κοινωνία των 2/3 καταστράφηκε.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
2/4Ο Τσίπρας επισπεύδει το ταξίδι του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου-Τα "φίδια" ζώνουν τώρα τη Δύση