Attanasio
Οικονομική - Κοινωνική - Πολιτική Ανάλυση & Σχόλια ...από εμάς κι' εσάς.Οι φίλοι του ATTANASIO βρίσκονται και συνεχίζουν εδώ !
Λίγα λόγια για εμένα
*οικονομικά και κοινωνικoπολιτικά άρθρα, από ομάδα φίλων.Εσάς τους ίδιους !
(διαβάστε περισσότερα)
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ :
Σύνδεσμοι


6817 αναγνώστες
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013
07:46

 

Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την πτώχευση της Lehman Brothers

«Ταυτόχρονα με τη ρύθμιση και την αναδιάρθρωση των κανονικών τραπεζών θέλουμε να δημιουργήσουμε εργαλεία ρύθμισης και εποπτείας για τον τομέα των παράλληλων τραπεζών, που ονομάζονται και σκιώδεις τράπεζες.
Η λέξη σκιώδης δεν είναι εντελώς σωστή, καθώς αυτά τα ιδρύματα κάνουν και χρήσιμα πράγματα», δήλωσε τη Δευτέρα (02.09) στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ.
 
Οι σκιώδεις τράπεζες δανείζουν χρήματα σε συμβατικές τράπεζες και επιχειρήσεις για μερικές ημέρες και εβδομάδες ή επενδύουν χρηματικά πλεονάσματα βραχυπρόθεσμα και με υψηλά επιτόκια. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος τους ανήλθε το 2011 στα 50 τρισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο ένα τρίτο του τζίρου των κοινών τραπεζών. 
 
Οι σκιώδεις τράπεζες δεν δρουν ύποπτα σε κάποιο «σκοτεινό δωμάτιο», αλλά ανήκουν εν μέρει σε γνωστές μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Διασαφηνίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν ο Μισέλ Μπαρνιέ επισημαίνει: «Ρίχνουμε το βάρος στην εποπτεία των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, καθώς ο τομέας των σκιωδών τραπεζών θεωρείται περίπλοκος, μερικές φορές ακόμη και ύποπτος. 
 
Παρότι είναι πολύ σύνθετο, οι εθνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές πρέπει να πάρουν τώρα τα κατάλληλα μέτρα». 
 
Deutsche Welle
.

Πηγή: -  Λόγιος Ερμής -Logiosermis.net/ 

.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
68 αναγνώστες
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013
07:34
 
 

Απευθείας αναθέσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις.

.

Ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει χρυσάφι τα δημόσια έργα .

Συμπληρωματικές συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις, κυρίως σε οδικά και λιμενικά έργα, αυξάνουν τουλάχιστον κατά 90% το κόστος τους. Τις υπερβάσεις δεν πληρώνουν τα κοινοτικά ταμεία, καθώς θεωρούνται αντικανονικές, και επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά εκτοξεύοντας έλλειμμα και χρέος.

Στο 90% υπολογίζεται η μέση «υπερκοστολόγηση» των έργων της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ τουλάχιστον 8-10 χρόνια κάνει να ολοκληρωθεί ένα έργο αντί για 6 το μέγιστο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Το πρόβλημα αφορά κυρίως οδικά και λιμενικά έργα υποδομής, μικρά και μεγάλα.

Το ίδιο το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο μιλά για τις υπερβάσεις και υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων με ταυτόχρονη διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων.


Αναρωτιόμαστε μονάχα όταν θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα ποιος θα τα πληρώσει;
.
Η κομπίνα μέσω offshore
 
Από το «κόσκινο» των οικονομικών εισαγγελέων θα περάσουν ξανά οι χορηγήσεις επιδοτήσεων για προμήθειες στο Δημόσιο, με τιμολόγια offshore εταιρειών, προκειμένου να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι για εικονικά τιμολόγια και παράνομες υπερτιμολογήσεις offshore που ζημίωσαν το κράτος και να διεκδικηθεί η επιστροφή των καταχρασθέντων ποσών.

Την επανεξέταση διαφόρων περιπτώσεων επιδοτήσεων που αφορούν συναλλαγές και τιμολόγια μέσω offshore εταιρειών ζήτησε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας επικαλούμενους ελέγχους και εκθέσεις του ΣΔΟΕ που διαπίστωσαν υπερτιμολογήσεις ακόμα και πάνω από 2.000%, αλλά και έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν οι σχετικές επιδοτήσεις.
 
Ανάμεσα στις προς επανεξέταση υποθέσεις συγκαταλέγεται περίπτωση υπερτιμολόγησης 2.000% για προμήθεια μηχανήματος από την Ισπανία, του οποίου η πραγματική τιμή ανερχόταν σε 12.400 ευρώ. Με τιμολόγιο που εξέδωσε offshore εταιρεία στον «φορολογικό παράδεισο» των νησιών Μαν, το μηχάνημα επενδυτικού προγράμματος τιμολογήθηκε στα 525.000 ευρώ και με τη μεθόδευση αυτή η προμηθεύτρια εταιρεία εισέπραξε από το υπουργείο Ανάπτυξης επιχορήγηση 231.550 ευρώ και καρπώθηκε ουσιαστικά ποσό 219.150 ευρώ!
 
Σε άλλη περίπτωση επιχειρηματίας, αφού εξασφάλισε στο όνομά του εικονικό τιμολόγιο από offshore εταιρεία ύψους 52.825 ευρώ για μηχάνημα που ποτέ δεν αγόρασε, κατόρθωσε να πάρει επιδότηση 21.130 ευρώ.
 
Οι σχετικοί οικονομικοί έλεγχοι έφεραν στο φως και υποθέσεις προμήθειας ιατρικών μηχανημάτων, που αγοράστηκαν κατά 400% ακριβότερα. Ενώ το πραγματικό κόστος αγοράς μίας μηχανικής βαλβίδας καρδιάς ανερχόταν με βάση το τιμολόγιο σε 1.225 ευρώ, την ίδια βαλβίδα τιμολόγησε η offshore εταιρεία, με συνέπεια να την προμηθευθούν τα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ τη μία. Δύο τέτοιες βαλβίδες με υπερτιμολόγηση 345% τοποθετήθηκαν σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ με επιβάρυνση του ασφαλιστικού φορέα, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις εντοπίστηκαν και με προμήθειες εκατοντάδων άλλων μηχανημάτων.
 
.
 

06Σεπ2013

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
4074 αναγνώστες
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013
11:51
 
 

* Νο 1 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ στις εξαγωγές ψαριών Ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρες & λαβράκια)

* Νο 3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ στη παραγωγή Ελιάς-ελαιόλαδου,ακτινιδίων.

*Νο 5 στις ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ

*Νο 15 στις ΕΞΑΓΩΓΕΣ Προίόντων με Προστατευόμενη Ονομασία (δηλαδή Μοναδικά Προιόντα)

 

- ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στη ΓΗ.

- ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ, τώρα με τη κρίση επιστρέφουν στην επαρχία και κάνουν το ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ.

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
141 αναγνώστες
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013
20:40
 

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1, ΨΗΦΊΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙA 2.

.Το ΔΝΤ έστω και καθυστερημένα παραδέχθηκε τη "λάθος" συνταγή που μας έγραψε, υπέπεσε σε "λάθη" πρωτοετούς φοιτητή της Οικονομίας , αλλά τα ιστορικά μας λάθη συνεχίζουν να παραμένουν, διότι απλά ασχολούμαστε με την "ιστορία των λαθών μας και της διακυβέρνησης". Η κοινωνία των 2/3 καταστράφηκε, και σβήνει σιγά-σιγά από το χάρτη.

Ολα τα χρόνια που προηγήθηκαν της σημερινής κρίσης, δε δώσαμε προσοχή στη "ανταγωνιστικότητα", απλά ζήσαμε μία επίπλαστη ευημερία με τα "δανεικά" της ΕΕ και απαξιώθηκε η "υγιής επειχειρηματικότητα" με ένα λανθασμένο μοντέλλο ανάπτυξης. Τα φουσκωμένα μπαλόνια σπάνε ψηλά κατά την άνοδο, δε σπάνε οι "φούσκες" κατά τη κάθοδο. Και όλα τα "μπαλόνια" σπάσαν και μαζί με αυτά τα "όνειρα" για τα παιδιά μας ! Σήμερα πλέον μετά από 5 χρόνια κρίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι η αλλαγή της πορείας μας πρέπει να βασισθεί στην "ανάπτυξη". Μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία που σήμερα τρέχει με 27% και στη νεολαία με 60%.

Βασικό εργαλείο για την "Ανάπτυξη" πρέπει να γίνει η "επιχειρηματική εξωστρέφεια". Είναι μιά δύσκολη προσπάθεια που απαιτεί μεθοδικότητα - στόχους και σκληρή δουλειά .-

Elena Stefanou

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
226 αναγνώστες
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013
18:57

 

Με τα “κακά δάνεια” να δημιουργήσουμε τη “PANELLENIC BAD BANK”, ώστε να έρθουν κέρδη


 

Πέρασαν 5 χρόνια με τη γνωστή πλέον σε όλους οικονομική κατάσταση και ύφεση.

To τρίτο Μνημόνιo υπογράφηκε και μάλιστα έγινε η εκταμίευση  του μεγαλύτερου μέρους αυτού.

Τώρα ελπίδες υπάρχουν, γιατί φαίνεται πως κάτι κινείται στο βάθος του τούνελ.Τουλάχιστον ξεφύγαμε από το Grexit,αλλά τα μέτρα λιτότητας , η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της κατανάλωσης και κυρίως η υψηλή ανεργία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματική οικονομία.

Ο χρηματοπιστωτκός τομέας και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ανάγκη άμεσης ρευστότητας, ανάγκη για κεφάλαια  και απεξάρτηση από τα  προβληματικά δάνεια (επιχειρηματικά – στεγαστικά κλπ) , ακίνητα των Ασφαλιστ Ταμείων κλπ.

Ανοιχτή πρόταση προς το Γιάννη Στουρνάρα.

ΘΕΜΑ :  Δημιουργία μιάς PANELLENIC BAD BANK

Αμεση δημιουργία μιάς  “Πανελλαδικής Κακής Τράπεζας” με τη άμεση ψήφιση του κατάλληλου Νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας (νέα Νομοθετική Ρύθμιση Fast track).

Η νέα αυτή Τράπεζα ( ας την βαπτίσουμε PANELLENIC BAD BANK ) θα αναλάβει πάσης φύσεως προβληματικά δάνεια των νέων συστημικών Τραπεζών, τα κακό ΤΤ, τη κακή Αγροτική και 2-3 Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο όλων των προβληματικών δανείων και Ασφαλ ταμείων και η PANELLENIC BAD BANK θα διαχειρισθεί το νέο της χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορέσει ανεμπόδιστα να ανακάμψει η αγορά.

Βασικός σκοπός και ρόλος θα είναι η διαχείριση όλων των παγίων (ακίνητα κλπ) που θα έλθουν στη δικαιοδοσία με μετέπειτα ρύθμιση και αναδιάρθρωση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Κατ΄αυτό το τρόπο επιτυγχάνονται συγχρόνως 3 πράγματα (σώζεται το ακίνητο, ελευθερώνεται η Τράπεζα από το επισφαλές δάνειο και αποκτά ρευστότητα το Ταμείο).

Ο κάθε ενδιαφερόμενος φορέας (Τράπεζα ή Ασφαλιστικό Ταμείο) θα είναι μέτοχος στη νέα αυτή Τράπεζα και θα πληρώνει κάποια αμοιβή για τη διαχείριση του ανάλογου “εισφερόμενου πακέτου” για το χρονικό διάστημα που το ακίνητο παραμένει αδιάθετο (ελεύθερο ή αναλογικά εάν μισθωθεί μακροπρόθεσμα).

Εξυπακούεται ότι στη Διοίκηση της PANELLENIC BAD BANK  θα βρίσκονται στελέχη των αντίστοιχων Τραπεζών και Ταμείων, θα υπάρχει “πλήρης διαφάνεια” (έστω με τη παρουσία της Τρόικας , αλλά σίγουρα  του γνωστού σε όλους μας Ελληνα Γεν Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης).

Ολα τα εισφερόμενα πακέτα θα επανεξετάζονται και θα επανεκτιμούναι από επιτροπή εκτιμητών (Real Estate  Ελλην Τραπεζών  σε συνδυασμό με εκτιμητές εξωτερικών φορέων), θα ομαδοποιούνται τα “εισφερόμενα ακίνητα” και θα αναρτώνται προς εκποίηση – μίσθωση ή ως ενέχυρο σε Funds, σε Διαφανή Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό μέσω Internet.

Πρόκειται για μία “διαχείριση ακινήτων” η οποία γνωρίζοντας την ελληνική κτηματαγορά, θα μπορεί “ευέλικτα” να χειρίζεται ανεξάρτητα τη κάθε “ομάδα ακινήτων” (γήπεδα- κατοικίες – επαγγελματικά ακίνητα κλπ), αναλόγως της ζήτησης και  προσδοκώμενης βέλτιστης απόδοσης.

Πλήρης και διαφανής έλεγχος στη διαχείριση και διαδρομή ολόκληρου του χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στο τύπο οι τράπεζες διαθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο δανείων σε καθυστέρηση της τάξεως των 50-60 δις € .Παρόμοιες απαιτήσεις προκύπτουν  και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (της τάξης των ~ 20 -30 δις €).

Η “PANELLENIC BAD BANK” θα είναι μία ΑΕ με κάποιο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο (εισφερόμενο από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα) που δύναται να είναι της τάξεως των 5% της αξίας του κάθε εισφερόμενου πακέτου διαχείρισης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 5% των συνολικά ~ 90 δις €,  ανέρχεται σε ~ 4,5 δις € .

Θεωρείται δεδομένη η ανάγκη προέγκρισης και τελικής έγκρισης του όλου εγχειρήματος όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Τραπεζών -Τρόικας- ΕΚΤ – Ταμ Χρηματ Σταθερότητας- ΤτΕ  κλπ), αλλά θεωρώ ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα εάν όλα βεβαίως λειτουργήσουν με πλήρη διαφάνεια.

Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου πρέπει να είναι ευέλικτη και θεωρείται ότι στο τέλος θα προκύψει μία απόδοση κεφαλαίου τουλάχιστον διπλάσια του ποσοστού της αρχικής συμμετοχής.

Θανάσης Παπαχαραλάμπους

.

ΥΓ. Κάτι ανάλογο έχει  επιτευχθεί στην Ισπανία, δηλαδή ένα Ταμείο Αναδιοργάνωσης των Τραπεζών.

Λειτουργεί ήδη με την επωνυμία      FROB – βλέπε http://www.frob.es/index_en.html

(Σχετικά με το FROB,

Το Ταμείο για οργανωμένη αναδιάρθρωση της Τράπεζας έχει ως στόχο να διαχειριστούν την αναδιάρθρωση και την ανάλυση των πιστωτικών ιδρυμάτων.Προσδιορισμός των εκτιμήσεων της Banco CEISS, Liberbank, Banco Grupo Caja 3, BMN και Banco GallegoArchivo PDF: en enlace nueva ventana ).-

----------------------------

(Αντιγραφή άρθρου από το, www.realestateaxies.wordpress.com )

 

.

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 24123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
οικονομικά - κοινωνικά - πολιτικά άρθρα και σχόλια
για την Ελληνική πραγματικότητα (μετά τη παγκοσμιοποίηση και με τη Νέα Τάξη πραγμάτων).
**ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
**ΔΕΝ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΜΕ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ
ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ρε γαμώτο !
**ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
** "Η πολιτική παληά διέφθειρε -όσο μπόρεσε περισσότερο- την ελληνική κοινωνία και σήμερα με τη σειρά της η κοινωνία διαφθείρει τη πολιτική".Ανάξιοι εθνοπατέρες, μαύρο πολιτικό χρήμα, δικαστές προσκυνημένοι, αδικία στη καθημερινότητα, γρηγορόσημα από το νοσοκομείο ως τη πoλεοδομία, δημοσιογράφοι – ΜΜΕ δέσμιοι ης διαπλοκής, καρτέλ παντού. Ανευθυνότητα παντού! Οι πολίτες τα ρίχνουν στους πολιτικούς, οι πολιτικοί στους πολίτες. Ετσι ζούμε τα τελευταία 35 χρόνια ζωής της «Δημοκρατίας» στην Ελλάδα. Είμαστε 29 χρόνια μέσα στην Ευρωπαική Ενωση. Ξεχνάμε όμως ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα και κάποτε έδωσε τα φώτα της σε ολόκληρο το κόσμο.
Η Ελλάδα σαν κράτος, ζεί και εξυπηρετείται από το παρα-κράτος, τη παρά-οικονομία, τη παρα-παιδεία, τη παρα-αστυνομία, τη παρα-εργασία, τις παρα-τράπεζες, τη παρα-δημοσιογραφία, το παρα-συνδικαλισμό, τις παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις, τις παρα-τάξεις, τη παρα-κοινωνία, τη παρα-ιστορία της.
Γίναμε παρα-πολίτες στη χώρα Μας.
Ηλθε και η "τρόικα"για να μας βάλει σε...μιά παρα-σειρά.Τα κουρέματα του χρέους μας ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2011, προχώρησαν τον Οκτώβριο 2011 και ... θα συνεχισθούν διότι "ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ".Το σίγουρο πάντως είναι ότι δε γνωρίζουμε πόσοι από εμάς... θα αντέξουμε μέχρι το 2020.Η κοινωνία των 2/3 καταστράφηκε.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις